ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης για τα ΜΑΤ σε Χίο-Λέσβο – Έντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις για την επιμονή της κυβέρνησης που φαίνεται αμετακίνητη στη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες – μετανάστες σε Χίο και Λέσβο, προστατεύοντας τα έργα με τα ΜΑΤ.

Για απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές κινήσεις στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις πληροφορίες «για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ

στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών».

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας».

ΤΟ ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και “αύρες” για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά».

«Μυστικά ναύλωσε το πλοίο “Πήγασος”, που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον “εχθρό λαό”, που αγωνίζεται για να μην γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς, θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ…

Γύρω στις 11 το βράδυ κι ενώ αναμένεται η άφιξη πλοίου με περίπου δεκάδες αστυνομικούς, εμφανίστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης δύο κλούβες των ΜΑΤ και με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν το συγκετρωμένο πλήθος

Στο σημείο παραμένουν τα απορριμματοφόρα του δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν αποβίβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, δύο κλούβες με ΜΑΤ έκαναν…απόβαση και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει σύμφωνα με πληροφορίες το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Bue Star Naxos», το δεύτερο πλοίο με αστυνομικούς που στέλνει η κυβέρνηση στα νησιά.

Τα ΜΑΤ ταξιδεύουν για Χίο – Λέσβο

Δυνάμεις των ΜΑΤ από την Αττική ταξιδεύουν για Λέσβο και Χίο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για νέες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις των νησιωτών.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταφέρονται ισχυρές δυνάμεις υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω των έργων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Μάλιστα, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, επιβιβάστηκαν τη Δευτέρα στο πλοίο της γραμμής το οποίο απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Κατά πληροροφορίες μεταφέρονται ειδικά αυτοκινούμενα οχήματα, όπως αύρα ρίψης νερού.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Κάλεσμα για συγκέντρωση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, απόψε στις 11, «για την “αποτροπή” της εισβολής των ΜΑΤ» απευθύνει και ο συντονιστής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Καραβασίλης.

«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λέσβος και Χίος βρίσκονται για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόπειρα απόβασης των Αγγλικού στόλου το 1944 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι και των δύο νησιών βρίσκονται στο πόδι. Στα χωριά πραγματοποιούνται λαϊκές συνελεύσεις και χτυπούν οι καμπάνες για να κινητοποιήσουν κόσμο για να αποτρέψουν την απόβαση των εγχώριων «εισβολέων» στα λιμάνια του νησιού. Ο κόσμος οργανώνεται για να αντιμετωπίσει αυτή την απίστευτη επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης Μητσοτάκη εναντίον των ίδιων των νησιωτών που δεν δέχτηκαν την επιβολή νέων κέντρων φυλακών στα νησιά τους.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Τα νησιά πρέπει να στηριχτούν από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα στον αγώνα τους απέναντι στη βία και στον αυταρχισμό αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης», τονίζει.

Αντίστοιχα, στη Χίο, ομάδα κατοίκων έχει μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και έχει ήδη κόψει την πρόσβαση από τα ανατολικά, προς τη σχεδιαζόμενη δομή στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού. Την ίδια ώρα, άλλοι κάτοικοι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά.

Επίσης κάτοικοι (αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι) έχουν σπεύσει στο λιμάνι Μεστών της Χίου, όπου ενδεχομένως θα καταπλεύσει το ένα από τα δύο πλοία.

Το πρωί της Τρίτης σχεδιάζουν συγκέντρωση στο 17ο χλμ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων Χίου απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή. «Όλη η Χίος αντιστέκεται στον παραλογισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης»

Keywords
Τυχαία Θέματα