ΣΥΡΙΖΑ: Δείτε τι ψήφισαν οι σύνεδροι για μνημόνιο, ευρώ, ιδιωτικοποιήσεις

Οι σύνεδροι απέρριψαν όλες τις τροπολογίες της Αριστερής Πτέρυγας που αφορούσαν το μνημόνιο, την παραμονή στο ευρώ, την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και την οικονομική πολιτική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

- Μνημόνιο : Με την τροπολογία της η Αριστερή πτέρυγα ζητούσε να προβλέπεται η ακύρωση των δανειακών συμβάσεων και η μονομερής διαγραφή

χρέους. Το Συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους.

Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε.

-Πολιτική των συμμαχιών: Η αριστερή πτέρυγα ζήτησε Αριστερή κυβέρνηση με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, , τη στιγμή που η ηγεσία Τσίπρα έκανε ανοίγματα σε δυνάμεις προερχόμενες από την κεντροαριστερά ή και την κεντροδεξιά.

-Ιδιωτικοποιήσεις:

Ξεκάθαρη γραμμή της αριστερής πτέρυγας ήταν η εθνικοποίηση των τραπεζών, των επιχειρήσεων και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Απορρίφθηκε και αυτό…

Keywords
Τυχαία Θέματα