ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο πρωθυπουργός – Φοβάται και κλείνει άρον άρον την Βουλή

13:11 5/6/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Νέα επίθεση στην κυβέρνηση σήμερα, σε υψηλούς τόνους, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει ως απαράδεκτη πράξη το «εσπευσμένο και αναιτιολόγητο» κλείσιμο της ολομέλειας της Βουλής, που συμβάλει «στην περαιτέρω απαξίωση της δημοκρατίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Πρωθυπουργό πως «φοβάται την ανοιχτή βουλή,

εχθρεύεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και επιλέγει τις “ασφαλείς” συνθέσεις των θερινών τμημάτων για να ολοκληρώσει τις μνημονιακές του υποχρεώσεις με τον πιο ανώδυνο για την κυβέρνηση τρόπο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση πως προχώρησε στο κλείσιμο της Βουλής προκειμένου να μεταφερθούν οι συζητήσεις άρσης ασυλίας, μεταξύ των οποίων του υπουργού Εσωτερικών και του Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση Μπαλτάκου, τον Οκτώβριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως είναι «έκθετος» για την απόφαση του «να κλείσει άρον-άρον» τη Βουλή και για το λόγο, πως «έχει χρέος απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία να συζητηθεί το θέμα της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όπως επιβάλλεται από την αναγκαιότητα καταπολέμησης του ναζιστικού φαινομένου».

Π. Λαφαζάνης: Απαράδεκτο το κλείσιμο της Βουλής – Κρύβει σκοπιμότητες

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το κλείσιμο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον realfm.

«Ήταν απαράδεκτο αυτό το κλείσιμο που έγινε, χωρίς να υπάρξουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χωρίς συζητήσεις, χωρίς να συζητηθεί αυτή η πρωτοβουλία στη Διάσκεψη των Προέδρων, όλοι αιφνιδιάστηκαν και άρχισε από προχθές το βράδυ, χθες το πρωί πιο έντονα, η φημολογία ότι επίκειται κλείσιμο της Βουλής και θυροκολλήθηκε το μεσημέρι κλείσιμο της Ολομέλειας για να πάμε σε θερινά τμήματα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Κάνω πάρα πολλές υποθέσεις για τη σκοπιμότητα που κρύβει αυτό το κλείσιμο, γιατί σίγουρα κρύβει σκοπιμότητες. Το πρώτο και κύριο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει κρίσιμα νομοσχέδια, τα οποία χρειάζονται την έγκριση της Βουλής να τα περάσει χωρίς προβλήματα».

«Γιατί», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «στα θερινά τμήματα, η σύνθεσή τους είναι ελεγχόμενη, είναι περιορισμένα τα τμήματα, η κυβέρνηση τοποθετεί τους βουλευτές σύμφωνα με τη βούληση της και επομένως μπορεί να εξαιρέσει ανάλογα με το νομοσχέδιο σειρά από βουλευτές που ξέρει ότι έχουν ισχυρές διαφωνίες και αντιρρήσεις και έτσι να τους δώσει το δικαίωμα να διαφωνούν, να λένε ότι αν ήταν στη Βουλή, θα το ψήφιζαν ταυτόχρονα να μην επηρεάζουν την τελική έκβαση της ψηφοφορίας, γιατί δεν έχουν συμμετοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΓΙΑΤΙ EΚΛΕΙΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ Η ΒΟΥΛΗ – Το παρασκήνιο και η έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων, σε δύο εβδομάδες περίπου, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Η πρόωρη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας προκάλεσε ειδικότερα την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος Ευ.Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με το «Το Βήμα», οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την εσπευσμένη κίνηση δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως αν και λέγεται ότι το επιχείρημα που συζητείται είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία σε εκκρεμότητα -αν και εκκρεμεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πολύκροτη υπόθεση Μπαλτάκου.

Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι συζητήσεις που συσχετίζουν το πρόωρο κλείσιμο της Β’ Συνόδου της κοινοβουλευτικής περιόδου με τις «γκρίνιες» και την αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους της «γαλάζιας» ΚΟ με αφορμή τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, καθώς και με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να περάσει στα θερινά τμήματα κρίσιμα νομοθετήματα.

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο της Ολομέλειας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση.

«Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους.

«Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές».

Αντιδρούν και οι ΑΝΕΛ

Την αντίθεσή τους για την απόφαση να κλείσει η Ολομέλειακαι να ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω δήλωσης του εκπροσώπου τους κ. Τέρενς Κουίκ.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;».

Εκκρεμότητες

Με τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας θα μείνουν σε εκκρεμότητα δικογραφίες εναντίον βουλευτών οι οποίες εξετάζονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Η Επιτροπή σήμερα συζητά την υπόθεση του προφυλακισμένου ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Μπούκουρα (που αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή) για διαμαρτυρία σε σταθμούς διοδίων.

Αύριο είναι προγραμματισμένη άλλη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που αφορούν τους:

Ηλία Κασιδιάρη (Χρυσή Αυγή) για τη μαγνητοσκόπηση της συνομιλίας του με τον πρ. γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο

Άδωνι Γεωργιάδη (ΝΔ)

Γιάννη Μιχελάκη (ΝΔ)

Βασίλη Καπερνάρο (ανεξάρτητος)

Οι υποθέσεις αυτές θα κριθούν το φθινόπωρο, μετά τη λήξη των Θερινών Τμημάτων της Βουλής.

Original article: ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο πρωθυπουργός – Φοβάται και κλείνει άρον άρον την Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα