Συνθετικές αντιικές πρωτεΐνες αναχαιτίζουν τον SARS COV 2 σε ανθρωπινά κύτταρα αναπτυγμένα σε εργαστήρια

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Είμαστε κοντά στην επόμενη γενιά όπλου καταπολέμησης ιών?

Mικρές πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί από υπολογιστή, έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν εργαστηριακά ανθρώπινα κύτταρα από το SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί το COVID-19.

Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Science Στα πειράματα, η κύρια υποψήφια αντιιική πρωτείνη, ονομαζόμενη LCB1, που θεωρείται 6 φορές περισσότερο

αποτελεσματική από τα μονοκλωνικά αντισώματα, ανταγωνίστηκε τα πιο γνωστά αντισώματα εξουδετέρωσης SARS-CoV-2 στις προστατευτικές του δράσεις.

Το LCB1 αξιολογείται επί του παρόντος σε τρωκτικά. Οι κορωνοϊοί είναι γεμάτοι με τις λεγόμενες πρωτεΐνες Spike. Αυτές προσδένονται στα ανθρώπινα κύτταρα για να επιτρέψουν στον ιό να εισχωρήσει και να τα μολύνει.

Η ανάπτυξη φαρμάκων που παρεμβαίνουν σε αυτόν τον μηχανισμό εισόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία ή ακόμη και πρόληψη μόλυνσης. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Σχεδιασμού Πρωτεϊνών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν υπολογιστές για να δημιουργήσουν νέες πρωτεΐνες που συνδέονται στενά με την πρωτεΐνη SARS-CoV-2 Spike και την εμποδίζουν να μολύνουν τα κύτταρα μας.

Reference: Cao L, Goreshnik I, Coventry B, et al. De novo design of picomolar SARS-CoV-2 miniprotein inhibitors. Science. 2020;eabd9909. doi:10.1126/science.abd9909

Πηγη: healthyvoice.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα