ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής – Γιούνκερ: Τιτάνιο το έργο της Ελλάδας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: (upd) Λευκός καπνός βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και ανακοίνωσε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες.

Ολοι οι παράνομοι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία από την Κυριακή θα επιστρέφονται στην Τουρκία, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Τουσκ.

Πρέπει να προχωρήσουν όλα τα επιμέρους στοιχεία της πολιτικής για το μεταναστευτικό είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η συνθήκη Σένγκεν και η διατήρηση κλειστού του βαλκανικού διαδρόμου.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου και τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίαςΣε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η ΜαρτίουΣε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφέςΣε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά δίκαιες, υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και καλύπτει τις διεθνείς απαιτήσεις. Υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΗΕ. Η συμφωνία τώρα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και το έργο που μας περιμένει. Η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τιτάνιο έργο, τόνισε. Η Κομισιόν θα προσφέρει καθημερινή υποστήριξη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πρέπει να δουλέψουν 4.000 άνθρωποι για αυτή τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει έως και σε 300 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να βοηθά. Ηδη χθες εγκρίθηκε κονδύλιο 30 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό στρατό που βοηθά τους πρόσφυγες και συνολικά έχουν διατεθεί έως τώρα 188 εκατ. ευρώ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρουσίασε το προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία στους ηγέτες της Ε.Ε. μετά τις πολύωερες διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα», ανέφερε πηγή της Ε.Ε., σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Από το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, παρουσιάζουν στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, το κείμενο θέσεων στο οποίο κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι “28” της ΕΕ.

Οι διαβουλεύσεις έχουν διακοπεί δύο φορές για τεχνική επεξεργασία των προτάσεων.
«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση.

“Είμαστε πάλι εδώ”, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας».

Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» . Ο Αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Σημειώνεται πως το το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Β.Φίμαν έκανε λόγο για «κοινό έδαφος» στη Σύνοδο Κορυφής, και τώρα είναι στην ευχέρεια της Τουρκίας να απαντήσει. Μόνο όποιος περνάει νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης σε αυτήν, επισήμανε. Είναι σημαντικό να μείνει κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος.Η Α.Μέρκελ χαρακτήρισε εποικοδομητικό το κλίμα της συζήτησης, τη χρηματοδότηση, τα ενταξιακά κεφάλαια και τη βίζα θα τα συζητήσουμε το πρωί, είπε. Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και να μην αφεθεί μόνη της. Κάθε αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση.Ο Φ.Ολάντ ήταν πιο συγκρατημένος, δηλώνοντας ότι “δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία”, επισημαίνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά και δεν μπορεί η Τουρκία να αποφασίζει τι θα γίνεται και τι όχι σε αυτόν τον τομέα. Δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία, αν δεν πληρούνται οι όροιΧθες βράδυ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα