“Συνεργάτες των Γερμανών” για συντάξεις, πρωτογενή πλεονάσματα, αφορολόγητο – Τα κομματικά παιχνίδια

Ότι ως λαός, μαζί με πολλούς από τους εκφραστές μας στο Κοινοβούλιο έχουμε πάθει ψυχολογικό “λα λά” μετά από την 8ετία (και βάλε) των Μνημονίων, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Απλά, δεν το παραδεχόμαστε και …δεν πάμε στον γιατρό. Αλλιώς δεν εξηγείται το γιατί, ενώ οι πάντες καταφέρονται εναντίον της τρόικας, κάνουν το παν για να την εξυπηρετήσουν!

…Τρεις περιπτώσεις πολιτικής …σχιζοφρένειας:

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Η μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

είχε υπογράψει στο τρίτο μνημόνιο και που τελικά κατάφερε να μην ισχύσει, πείθοντας τους δανειστές.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της θετικής απόφασης, Μέσα Ενημέρωσης και …λοιποί άρρωστοι, προπαγάνδιζαν πως δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί η αρχική υπογραφή και δημοσιοποιούσαν πίνακες με το πόσα θα χάσει κάθε συνταξιούχος!

Κάποιοι μάλιστα, με πρόσβαση στις Βρυξέλλες, έκαναν το παν, για να αποσπάσουν μια, έστω μεσοβέζικη δήλωση, πως “τα υπεσχημένα οφείλει η Ελλάδα να τα τηρεί”!

Και όταν επιτέλους οι δανειστές αποφάσισαν να δεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης να μην έχουμε περικοπή συντάξεων, οι…συνεργάτες των Γερμανών, αποφάνθηκαν πως …ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία για να του δώσει η Μέρκελ τις συντάξεις!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Η μείωση των “θανατηφόρων” για την ελληνική οικονομία, πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2021 και 2% μέχρι το 2060. Αίτημα, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων της Βουλής!

Λογικός άνθρωπος στον πλανήτη, αλλά και παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο που να πιστοποιεί ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη οικονομίας με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχουν. Και όμως, αυτά τα πλεονάσματα, τα έχουμε υπογράψει!

Είπε λοιπόν, προ εβδομάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μ.Βέμπερ, βασικό διεκδικητή της θέσης του Γιούνκερ στην Κομισιόν, ότι η Ελλάδα, όταν γίνει πρωθυπουργός, θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη μείωση των πλεονασμάτων. Ο Βέμπερ του απάντησε πως θα βοηθήσει σε αυτό.

Το τι ακολούθησε από τους…απέναντι συνεργάτες των Γερμανών, δεν περιγράφεται: Πρώτα κατηγόρησαν τον Βέμπερ ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς και αμέσως μετά, έτρεξαν στις Βρυξέλλες να πάρουν την… πολυπόθητη δήλωση: «Ισχύουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup», “H πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι “σαφής”.

Πέρασαν λίγες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, που δεν παίζει το ανόητο επικοινωνιακό παιχνίδι, είπε το αυτονόητο: Αν, που δεν πιστεύω πως θα γίνει, η ΝΔ κυβερνήσει, εμείς θα στηρίξουμε την ελληνική θέση για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Τι ήθελε να το πει; Ανέλαβαν…υπηρεσία, άλλα ΜΜΕ! Έσπευσαν στις Βρυξέλλες για να αποσπάσουν τις δηλώσεις των υπαλλήλων των δανειστών που λένε ότι “δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας!”

Εν ολίγοις, πάνω που συμφωνήσαμε, επιτέλους, στο βασικότερο θέμα – πρόβλημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, κάποιοι έρχονται να προκαλέσουν -προβάλλουν την άποψη των δανειστών, που λογικά, καμία αλλαγή δεν θέλουν στο ελληνικό πρόγραμμα. (σ.σ. Άλλο προβάλλω μια άποψη- δήλωση και άλλο προσπαθώ να προκαλέσω μια δήλωση…)

Ακολουθεί και τρίτη περίπτωση: Το αφορολόγητο, που κόβεται από 1ης Ιανουαρίου 2020, με βάση πάλι ελληνική μνημονιακή υπογραφή και στο οποίο επιμένουν τόσο η Κομισιόν, όσο – και κυρίως – το ΔΝΤ. Το έργο αυτό, θα “παιχθεί” στα προεκλογικά μπαλκόνια. Η ΝΔ θα λέει “εσείς το υπογράψατε στο τρίτο μνημόνιο”, η κυβερνητική πλευρά ήδη λέει “εμείς θα το καταργήσουμε, όπως καταργήσαμε και την υπογραφή μείωσης των συντάξεων”.

Με αυτή την πολιτική των μεν και των δε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Και οι πολίτες – ψηφοφόροι, απλά, θα υπόκεινται τις συνέπειες των μνημονιακών υπογραφών, ανεξάρτητα από το ποιος τις έβαλε και ανεξάρτητα από το παραμύθι “βγήκαμε οριστικά από τα μνημόνια”.

ΥΓ: Βαρύς ο χαρακτηρισμός “συνεργάτες των Γερμανών” που φυσικά δεν κυριολεκτεί (εξ ου και τα εισαγωγικά), αλλά το αποτέλεσμα αυτό είναι: Πάμε στις Βρυξέλλες, όχι για να υποστηρίξουμε την όποια, όποιου κόμματος θέση εξυπηρετεί τους Έλληνες πολίτες, αλλά για πάρουμε μια δήλωση που θα “θάβε锨τον κομματικό μας αντίπαλο.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα