ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ – ΤΣΙΠΡΑΣ: “Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ” – Το σχέδιο 5 σημείων για τη “μεταμνημονιακή εποχή”

«Ζούμε μια περίοδο μύθων. Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ.Μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη. Μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία. Μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία» είπε στην ετήσεια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Οι κοινωνίες που υποφέρουν μπορεί να εξεγείρονται, να σωπαίνουν, να απελπίζονται

-αλλά δεν παραμυθιάζονται», καθώς «οι μύθοι δεν δίνουν ούτε δουλειά, ούτε ψωμί, ούτε μόρφωση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας παράλληλα λόγο για επιχείρηση “πολιτικής εξαπάτησης” από την κυβέρνηση.

Αν κάποιος χρειάζεται επειγόντως προσαρμογή στη πραγματικότητα, αυτός είναι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «φιλοτεχνούν εικόνες δημοσιονομικής αισιοδοξίας, τη στιγμή που η κοινωνία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα».

Σχέδιο 5 σημείων

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μεταμνημονιακή εποχή», ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες, άμεσες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας:

1. Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση, με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.
5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Η ηριτική του Τσίπρα στον ΣΕΒ

«Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», επεσήμανε, καλώντας τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τη στάση του.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει «με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

«Τα μνημόνια και οι πολιτικές επιβολής οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια σύγχρονη δουλοπαροικία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και παραγωγικές δυνάμεις.

Για την επιστράτευση των καθηγητών

Ειδική αναφορά και στην επιστράτευση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης έκανε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν αυξάνει το ωράριο των μόνιμων καθηγητών για να δουλέψουν αυτοί περισσότερο, αλλά για να δουλέψουν αύριο λιγότεροι και προστεθούν στην ανεργία την επόμενη σχολική χρονιά και οι αναπληρωτές καθηγητές.

«Εκτελούν το Μνημόνιο εκτελώντας την κοινωνία. Αλλά μια κυβέρνηση που κυβερνά επιστρατεύοντας, είναι μια κυβέρνηση στο παρά πέντε της δικής της αποστρατείας», σημείωσε.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

“Προϋπόθεση για νέο «κούρεμα» το πρωτογενές πλεόνασμα”

“Η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει τον «κάβο», εφόσον τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

«Θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας», τόνισε ο κ.Δασκαλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως η επίτευξη των στόχων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση.Ο κ.Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ακόμη: «Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ’ ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη».Το απόγευμα η ομιλία Σαμαρά Η συνέλευση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με ομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και του κ. Δασκαλόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα