ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ: Λαφαζάνης – Γλέζος λένε “όχι” στο αρχηγικό κόμμα Τσίπρα

Με την ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αναμένεται το μεσημέρι κορυφώνεται η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση, από βήματος, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας, που αποτελεί και την εσωκομματική αντιπολίτευση στο κόμμα αναμένεται να αμφισβητήσει τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας προς τα κεντροαριστερά, για χάρη της εξουσίας, και να ζητήσει την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

στον ριζοσπαστισμό, με τον οποίο πολιτεύτηκε πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και με τον οποίο, όπως θα υποστηρίξει, το κόμμα έφτασε σε υψηλά ποσοστά και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το δεύτερο μεγάλο σοκ στο συνέδριο, μετά την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου το βράδυ της Πέμπτης και με την οποία το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς διαφώνησε έντονα με την πρόθεση της ηγεσίας να διαλύσει τις συνιστώσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαφαζάνης θα επιδιώξει να συμπυκνώσει όλο τον προβληματισμό, που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θολούρα και τη σύγχυση σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως η πρακτική αντιμετώπιση των μνημονίων, η θέση έναντι του ευρώ, αλλά και να εκφράσει την αντίθεση μέρους της βάσης για τη διάλυση των συνιστωσών και των τάσεων, αλλά και να επισημάνει τον κίνδυνο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

Ο κ. Λαφαζάνης επίσης θα παρουσιάσει τις θέσεις της αριστερής πλατφόρμας για μονομερή διαγραφή του χρέους -εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις- και ρήξη μέχρι τέλους με τους δανειστές, όπερ σημαίνει ότι εάν δεν είναι δυνατή η κατάργηση των μνημονίων και η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εντός της ευρωζώνης τότε πρέπει να είναι έτοιμη μία κυβέρνηση της αριστεράς να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

Τη θέση αυτή, όπως και την άποψη για κυβέρνηση της αριστεράς και όχι της κεντροαριστεράς ή οποιασδήποτε άλλης μορφής θα τις καταθέσει η αριστερή πτέρυγα και σε τροπολογίες επί του κειμένου της απόφασης.

Σε άρθρο του ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι για την κατάκτηση της πλειοψηφίας:

Απαιτείται «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα δεύτερο και βαθύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, προκειμένου να φέρει σε πέρας ένα αληθινό, τώρα και έμπρακτο, «τσουνάμι» ρήξεων με τα μεγάλα εγχώρια, ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά κεφαλαιακά, χρηματιστικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Μπροστά στα αλλεπάλληλα και θυελλώδη αντιλαϊκά σοκ τρόικας – ελληνικών κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η Αριστερά, πρέπει να απαντήσουν με τα δικά τους ενωτικά, ριζοσπαστικά ανατρεπτικά σοκ σε βάρος του αστικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην κυβέρνηση αν αφυδατώσει το ριζοσπαστισμό και την εναλλακτικότητά του και εμφανιστεί απλώς ως δύναμη εναλλαγής στο πλαίσιο του συστήματος. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει, ενδεχομένως, με τέτοιες προϋποθέσεις στην κυβέρνηση, θα παραμείνει σε αυτήν ελάχιστα και μόνο ως θλιβερή παρένθεση».

Οι ψηφοφορίες

Οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες προβλέπεται να διεξαχθούν το Σάββατο και θα αφορούν στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο οργανωτικό μοντέλο του ενιαίου πλέον κόμματος. Εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πώς και για πόσο κάποιες συνιστώσες, εάν θα καταργηθούν ή θα παραμείνουν οι τάσεις και εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέγεται από το συνέδριο (άποψη ηγετικής ομάδας) ή την Κεντρική επιτροπή (άποψη της αριστερής πτέρυγας).

Εκτιμάται ότι η προεδρική πλευρά έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη πλειοψηφία σχεδόν σε όλα τα μείζονα θέματα, με εξαίρεση το θέμα των τάσεων, όπου αναμένεται να βρεθεί μία χρυσή τομή και να μην επιμείνει η πλευρά Τσίπρα στην κατάργησή τους, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η ψηφοφορία για το χρέος και το ευρώ, καθώς στην τελευταία πανελλαδική συνδιάσκεψη η πρόταση της αριστερής πτέρυγας έχασε για ελάχιστο ποσοστό.

Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του προέδρου -εφόσον εγκριθεί η πρόταση για ανάδειξή του από το όργανο αυτό- και της νέας κεντρικής επιτροπής.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα