Συνάντηση Τσακαλώτου-Νουί: Στο μενού “κόκκινα” δάνεια και αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών

11:03 1/9/2016 - Πηγή: BankWars

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσουν σήμερα, Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντ. Νουί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Η ατζέντα της συνάντησης, που θα ξεκινήσει στις 13:00, περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν στην πορεία του ελληνικού

τραπεζικού συστήματος, γενικότερα, αλλά το πρόβλημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κύριο θέμα, καθώς ο SSM σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος “ποντάρει” στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων

Για τα “κόκκινα” δάνεια θα ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες, σε ορίζοντα τριετίας να μειώσουν τα 108 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40%, ενώ οι στόχοι ανά έτος θα οριστικοποιηθούν για κάθε τράπεζα μέσα στον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο, κάθε τράπεζα θα δεσμευτεί για συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δίνει τριμηνιαίες αναφορές για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Σε περίπτωση διαπίστωσης αποκλίσεων, θα έχει την υποχρέωση να προβεί σε πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου, τα NPEs που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες και δάνεια σε ρύθμιση ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

Το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων θα διαχειριστούν οι νέες διοικήσεις των τραπεζών, που πρέπει να οριστούν
μέσα στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Στις 18 Οκτωβρίου εκπνέει και η προθεσμία για τον ορισμό της νέας διοίκησης στο ΤΧΣ.

Ακόμη, εάν οι αλλαγές γίνουν βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ακολουθεί στις αρχές Νοεμβρίου η τρίμηνη αξιολόγηση των τραπεζών για την αποτελεσματικότητά τους στην εκκαθάριση των “κόκκινων” δανείων από την ΤτΕ.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών πρέπει να παίρνουν αποφάσεις σε ζητήματα στρατηγικής, ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις. Αυτό επισημαίνει ο Μάριο Ντράγκι, σε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

«Η αξιολόγηση βασίζεται σε ορισμένα κριτήρια, τα οποία ορίζονται στον νόμο του ΤΧΣ και είναι αναγκαία στη συγκεκριμένη ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και καθ’ όλα ανεξάρτητες αποφάσεις για ζητήματα στρατηγικής και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, για ζητήματα λειτουργίας χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση» τονίζεται στην απάντηση προς τον κ. Χουντή.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει από τους θεσμούς τροποποιήσεις στο καθεστώς ορισμού των διοικήσεων των τραπεζών, αλλά δεν εισέπραξε θετική απάντηση. Στο ραντεβού με την επικεφαλής του SSM θα επαναφέρει το θέμα, επιδιώκοντας τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα