OI ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΕ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΜΕΣΑ – ΟΧΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

(upd)Με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank), συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

H κυβέρνηση ζήτησε από τους τραπεζίτες να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά, με τους

εκπροσώπους των τραπεζών να ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημα.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να πέσουν στην αγορά πέντε δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο, ούτως ωστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή της ρύθμισης, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει αναπτυξιακά και την οικονομία, πρόσθεσε ο Μ. Σάλλας. Mε δεδομένο για την επόμενη χρονιά ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 2% – ορισμένοι προβλέπουν ακόμα και 3% – οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο. Όσον αφορά το ζήτημα άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο αποτελεί αίτημα της τρόικας, ο πρόεδρος της Πειραιώς τόνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Οι τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται.

Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά των τραπεζών, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα είχαν χθες τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά την οποία εκφράστηκε η βεβαιότητα από πλευράς τραπεζών πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τα “κόκκινα” δάνεια.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριξαν πως όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αναλάβουν από μόνοι τους πρωτοβουλίες παρουσίασης και εφαρμογής προς τις επιχειρήσεις – πελάτες τους.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Έθνος, η διοίκηση της ΕΕΤ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Σκρέκα διευκρινίσεις:

1. Αναφορικά με τη δυνατότητα θέσπισης μεγαλύτερων διαγραφών προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως για όσες επιχειρήσεις οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια τους αμέσως εκείνες θα μπαίνουν και σε ρυθμίσεις των οφειλών τους προς το δημόσιο με επιπλέον ποσοστό διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων, της τάξης του 20%.

2. Σχετικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2015, ενώ των τραπεζών τον Ιούνιο του 2016. Πηγές θέλουν, το υπουργείο Ανάπτυξης να εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν πρώτα στις ρυθμίσεις του δημοσίου και μετά να υπάγονται στις τραπεζικές ρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα