Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με στόχο “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο – Συναντήσεις και με Μακρόν, Σολτς, Κοβάτσεφσκι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετέχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας,  σήμερα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχουν το

πρώτο τους τετ α τετ μετά την επανεκλογή τους στις εθνικές εκλογές των δύο χωρών. Οι σχέσεις των δυο χωρών εξομαλύνθηκαν με την Άγκυρα να ρίχνει τους τόνους από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης, στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας: “Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση”.

Εν όψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων “θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία”, το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική του σύμβουλος, Άννα Μαρία Μπούρα. Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

ΤΙ ΠΗΡΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το πράσινο φως ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Keywords
Αναζητήσεις
synantisi-mitsotaki--erntogan-me-stocho-irema-nera-sto-aigaio--synantiseis-kai-me-makron-solts-kovatsefski.htm
Τυχαία Θέματα