Συναγερμός για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού – Μητσοτάκης: Όχι σε καθολικό lockdown – Μάσκες και στο κατάστρωμα

11:21 3/8/2020 - Πηγή: BankWars

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων.

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον

Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός στέλνει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Μητσοτάκης: Όχι σε καθολικό lockdown

Από την πλευρά του, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.
«Είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ομόλογο του Ομόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Armin Laschet.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Υποχρεωτική θα είναι από αύριο 4/8 η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας είπε πως κυβέρνηση κρούει το κουδούνι της αφύπνισης σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορωνοϊού από τον τουρισμό.

«Μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό. Απειλή, οι χερσαίες πύλες εισόδου και ο συγχρωτισμός για διασκέδαση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» είπε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο της απαγόρευσης ορθίων στα μπαρ συνδυάστηκε με την επέκταση της στήριξης εργαζομένων σε αναστολή, γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση νοιάζεται για τους εργαζόμενους.

Μέτρα στην Καβάλα – Αναβολή όλων των εκδηλώσεων και μάσκες στις λαϊκές αγορές

Την αναβολή όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.
Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τέσσερις δημάρχους της Π.Ε. Καβάλας και τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και διοικητικούς φορείς και αποφασίστηκε η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, με βασικό σκοπό τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Σημείωσε ακόμα ότι μπορεί «ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγάλος αλλά δεν είναι και ανησυχητικός και πρέπει όλοι να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και οι επιχειρήσεις να ακολουθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες θα βγουν ανακοινώσεις από τις διοργανώτριες αρχές για την αναβολή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων και του Cosmopolis, ενώ -όπως σημείωσε- θα προσπαθήσει να αναβληθούν και οι συναυλίες που διοργανώνονται από ιδιώτες σε ανοιχτά θέατρα.
Ανακοίνωσε,δε, ότι πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους, τις επόμενες μέρες, θα επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές, καθώς μπορεί οι πωλητές και οι παραγωγοί να τηρούν τις αποστάσεις αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο που πλησιάζει τους πάγκους για να ψωνίσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Αντωνιάδης γνωστοποίησε ότι από αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ένα ακόμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο θα διενεργεί δειγματοληπτικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, ενώ εντός της ημέρας ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναμένεται να εκδώσει νέα ανακοίνωση, με την οποία θα συστήνει σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας.

75 νέα κρούσματα – 4 «εισαγόμενα» – Δύο νέοι θάνατοι

Συνεχίζεται η έντονα ανοδική τάση εμφάνισης νέων μολύνσεων κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 75, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

– τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,- πέντε εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,– 19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.

-15 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης*.

-13 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *11 από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος*.

-Τέσσερα κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

-Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.

-Δύο κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

-Δύο κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα