Συμμετοχή του ΥΠΕΝ στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν η συμβολή του ενεργειακού τομέα στους στόχους της COP28, οι προσδοκίες από αυτήν καθώς και ζητήματα, όπως η στρατηγική

αυτονομία της Ε.Ε., η ενδυνάμωση των αλυσίδων αξίας κρίσιμων πρώτων υλών και η επίτευξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού ενεργειακού συστήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν πλέον φθηνότερη λύση από τις συμβατικές πηγές ενέργειες, μήνυμα που πρέπει η Ε.Ε. να περάσει στις τρίτες χώρες, και μάλιστα όχι μόνο στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών, εξηγώντας ότι συμφέρει και από οικονομικής άποψης.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι πρόβλημα αποτελεί η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου των χωρών αυτών, οι οποίες δεν μπορούν λόγω του υψηλού πιστωτικού κινδύνου να προσελκύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια: «Θα πρέπει να βρεθούν εργαλεία να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ σε αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να υιοθετήσουν την πράσινη μετάβαση ως θεμελιώδη πολιτική για την οικονομική τους ανάπτυξη».

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτήν την προσπάθεια».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην Ε.Ε., ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και σε battery minerals (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο).

Η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρισίμων-στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη της σημασίας της εξόρυξης σπάνιων γαιών στην πράσινη μετάβαση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, όπως και η τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση στον τομέα της αποθήκευσης. Τέλος, αναφέρθηκε στις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών στην Ελλάδα, μέσω των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία σημαντικών νέων καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών.

Keywords
Αναζητήσεις
symmetochi-tou-ypen-sto-atypo-symvoulio-ypourgon-perivallontos-kai-energeias.htm
Τυχαία Θέματα