ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ “ΒΟΛΕΥΕΙ” ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολλά ακούμε, πολλές δηλώσεις γίνονται υπέρ της Ελλάδας για την ανάγκη διευθέτησης και του θέματος του χρέους, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές πως η χώρα είναι “μαγαζί» βιώσιμο και αξίζει να έλθουν να βάλουν τα λεφτά τους, τώρα μάλιστα που οι αξίες βρίσκονται χαμηλά. Απόλυτα σωστή, οικονομικά, η άποψη αυτή…

…Γιατί όμως διαφωνούν και δεν τα βρίσκουν επί του θέματος ΔΝΤ και Βερολίνο;

Απάντηση: Για καθαρά πολιτικούς

λόγους, του Βερολίνου!

…Ο Σόιμπλε (Σ.Σ. και προς τιμή του, το είπε εγκαίρως, προ μηνών) θέλει η Γερμανία, να δει το θέμα «ελληνικό χρέος» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος, μπορεί και να μην είναι υπουργός οικονομικών. Και θέλει να το δει, σε συνδυασμό με ανάλογες – και πολύ μεγαλύτερες! – περιπτώσεις χρεών ευρωπαικών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας. (Αφήστε δηλαδή που θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση και την κυβέρνηση Τσίπρα που τον είχε…πρήξει με τα …σκισίματα των μνημονίων από το 2012, όπως ακριβώς έκανε και στην κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία «άδειασε» το 2014, όταν είδε ότι πέφτει και θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ…)

…Πραγματικός, οικονομικός λόγος για τη στάση του Σόιμπλε και των συν αυτώ, απέναντι σε όσα ζητά το ΔΝΤ και κορυφαίοι παράγοντες των ΗΠΑ, δεν υφίσταται πλέον!.Όλα όσα αφορούν σε μεταρρυθμίσεις (συντάξεις, ασφαλιστικό, φορολογικό, λειτουργία καταστημάτων Κυριακές, εργασιακά…) ψηφίστηκαν…

…Και το πιο σημαντικό: Μέχρι το 2030, ΔΝΤ και Βερολίνο, δεν έχουν σοβαρές διαφορές όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την πορεία του ΑΕΠ και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι διαφορές αφορούν τις εκτιμήσεις για μετά το 2030 και μέχρι το 2059 όταν εξαντλούνται οι λήξεις του δανείου του ESM (!)…

…Ποιός οικονομικός νους, παγκοσμίως, μπορεί μετά βεβαιότητας να κάνει τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομία μιας οποιασδήποτε χώρας; Όταν μάλιστα ζούμε σε μια εποχή που οι πρβλέψεις, ακόμα και του ίδιου του ΔΝΤ ή του ΟΟΣΑ πέφτουν έξω από τη μία χρονιά στην άλλη;

Συμπέρασμα: Οι διαφωνίες επί των προβλέψεων για μετά από 20-30 χρόνια, είναι στάχτη στα μάτια, είναι ο…φερετζές που κρύβει τη μόνη αλήθεια: Το θέμα είναι πολιτικό και τίποτα άλλο. Και επειδή είναι πολιτικό, θα βρεθεί η φόρμουλα μιας συμφωνίας Ελλάδας – Δανειστών, που θα έχει και ένα λεκτικό …κερασάκι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην ΕΚΤ να ξαναδεί το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο QE, από το φθινόπωρο και μετά.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα