Alpha Bank: Επιχείρηση παράδοσης των τραπεζών στους δανειστές, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ο Σύλλογος Προσωπικού της AlphaBank καταγγέλει επιχείρηση παράδοσης των ελληνικών τραπεζών στους δανειστές.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος της Alpha Bank, το σχέδιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όλων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

μέσω των μεγάλων αλλαγών στο Τραπεζικό μας σύστημα.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι πραγματικά εφιαλτικό και δείχνει πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η παράδοση των Ελληνικών Τραπεζών στον πλήρη έλεγχο των δανειστών.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν σύντομα είναι το πρώτο βήμα για να περάσει η ιδιωτική οικονομία στα χέρια ξένων ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων.

Πως φτάσαμε όμως εδώ;

Η Κυβέρνηση στην πρώτη θητεία της (2015) με τη μέθοδο της κατασκευής αόρατων εχθρών και στην προσπάθεια του απόλυτου ελέγχου κάθε μορφής δραστηριότητας στοχοποίησε το Τραπεζικό μας σύστημα, την υγιή επιχειρηματικότητα, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση (ΓΣΕΕ), την ενημέρωση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Προσπάθησε με κάθε τρόπο να αλλάξει τις διοικήσεις των Τραπεζών τοποθετώντας κομματικά ή συνδικαλιστικά στελέχη (συνταξιούχους) και όταν η προσπάθεια έπεσε στο κενό (πλην εξαιρέσεων) διαφήμιζε, προς έκπληξιν όλων των Ευρωπαίων, ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός παράλληλου Τραπεζικού συστήματος!!

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η πλήρης διάλυση της αξιοπιστίας της χώρας.

Η πολιτική αστάθεια, οι επαναδιαπραγματεύσεις, οι απογραφές δημοσιονομικών στοιχείων, οι αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών και το «σκίσιμο των μνημονίων» εξαφάνισαν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης.

Τη στιγμή όμως που όλα αυτά οδήγησαν στην κατάρρευση των καταθέσεων, την έκρηξη των κόκκινων δανείων και τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα κινήθηκε δυναμικά, έβαλε τάξη μέσω επιθετικών σχεδίων αναδιάρθρωσης, άντεξε και αντεπεξήλθε με επιτυχία σε όλες τις δοκιμασίες (stresstests). Όλα αυτά χωρίς βοήθεια, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων λόγω της ανεπάρκειας του νομοθετικού πλαισίου και της αναποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης.

Την ώρα λοιπόν που άρχισε το Τραπεζικό μας σύστημα να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των Ελλήνων καταθετών, τότε επελέγη το χαρτί της ποινικοποίησης της Τραπεζικής με στόχο την εξόντωση των διοικήσεων μέσω άσκησης διώξεων στελεχών των συστημικών Τραπεζών!

Αυτό σημαίνει ότι δικαστικοί λειτουργοί χωρίς να έχουν οικονομικές γνώσεις, παραπέμπουν στελέχη Τραπεζών και οδηγούν τις υποθέσεις αυτές στις δικαστικές αίθουσες που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια μέχρι την τελική απόφαση αλλά ενδιάμεσα θα διασύρουν και θα καταστρέφουν την καριέρα δοκιμασμένων στελεχών.

Οι Τράπεζες πρέπει να μείνουν έξω από τις πολιτικές και μιντιακές ίντριγκες.
Η συνέχεια όμως είναι αποκαλυπτική!

Η Κυβέρνηση με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου μέσω του Ν. 4336/15 επιβάλλει στα διοικητικά συμβούλια των Ελληνικών Τραπεζών την τοποθέτηση ξένων Τραπεζικών στελεχών και μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης αποκλείει τους παλαιούς μετόχους με παράλληλο αποκλεισμό από τα διοικητικά συμβούλια ανθρώπων της αγοράς, εκπροσώπων της βιομηχανίας, ακαδημαϊκών, και εκπροσώπων των εργαζομένων.

Αυτό που έγινε είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη.

Σημειώνουμε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές Τράπεζες το 60% των μη εκτελεστικών μελών των Διοικητικών τους συμβουλίων προέρχονται από την αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκας Κατσέλη:

«Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης αλλά ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις. Τα νέα κριτήρια επιβάλλουν στις Ελληνικές Τράπεζες ένα σχήμα μονοδιάστατο με μέλη που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό τοπίο. Κάτι τέτοιο θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων των Τραπεζών και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές Τραπεζικό τοπίο».

Δηλαδή με τον τρόπο αυτό (αποκλεισμός) οδηγούν το Τραπεζικό μας σύστημα μακριά από την ελεύθερη και πραγματική οικονομία, από την εκπροσώπηση της πελατειακής βάσης και τη σύνδεση της Τραπεζικής με την κοινωνία.

Το ερώτημα είναι ποια Ευρωπαϊκή χώρα θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα να περάσουν οι Τράπεζές της στον έλεγχο κάποιων hedgefunds.

Η ψήφιση όμως του Ν. 4389/2016 για τη δημιουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ ρίχνει φως στις επιδιώξεις των δανειστών και στη συνενοχή της κυβέρνησης.
Μεταβιβάζονται στη νέα εταιρία, που η πλειοψηφία του ΔΣ θα αποτελείται από μέλη εκτός Ελλάδας, το ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή τη Δημόσια περιουσία) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δηλαδή την ιδιωτική περιουσία, τα επιχειρηματικά δάνεια και εν γένει όλα τα δάνεια.

Αυτό είναι αφελληνισμός του Τραπεζικού συστήματος της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κόκκινα εταιρικά δάνεια πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
Αυτός είναι ο πιο σοβαρός λόγος για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όμως αντί αυτό να είναι ευθύνη των Τραπεζών και της Ελληνικής Κυβέρνησης, σήμερα αφαιρείται από την Ελληνική πλευρά η δυνατότητα αποφάσεων για ένα ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων με τη διείσδυση ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων που μόνο στόχο έχουν ένα πρόσκαιρο ευκαιριακό κέρδος αντιμετωπίζοντας την πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας με κυνικότητα στερώντας τους τα χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.
Τέλος με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να τονίσουμε ότι η αποχώρηση του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλα δείχνει ανάγλυφα εικόνες από το μέλλον.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στον Ελληνικό Τραπεζικό χώρο που είχε καθοριστική συμβολή στις Τραπεζικές εξελίξεις την τελευταία 25ετία στην πιο κρίσιμη καμπή για το Τραπεζικό μας σύστημα αποχωρεί για να έλθει ίσως ένας ουρανοκατέβατος ξένος, ίσως Πολωνός, ίσως κάποιος συνταξιούχος Τραπεζικός!

Απειλούνται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες

Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν τους κινδύνους και τα προβλήματα που αναδύονται και που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε άμεσα στηριζόμενοι στην ενότητά μας, σημειώνει ο Σύλλογος της AlphaBank.

Το τοπίο στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα αλλάζει.
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης μπαίνουν όλες οι κατακτήσεις μας.

Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το νέο εργασιακό νόμο είναι βέβαιο ότι θα παραδοθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας (με στόχο κύρια τους Τραπεζοϋπαλλήλους).

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία, αλλά αντίθετα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ «Ηρακλής» (Lafarge) πράγμα που σημαίνει ότι θα κρυφτεί πίσω από μια απόφαση που θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις.

Ο ίδιος μάλιστα ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο περιεχόμενό της.

Είναι βέβαιο ότι οι δανειστές απαιτούν την αύξηση των ποσοστών των επιτρεπόμενων απολύσεων ανά μήνα από 5% σε 10% και το δικαιολογούν ανοικτά πλέον ότι αυτό είναι αναγκαίο για την αναδιάρθρωση των Τραπεζών και των υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.

Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνεται ο μόνιμος Ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός (SSM) κοινοποίησε στις 19 Ιουλίου 2016 επιστολή στις Τράπεζες τονίζοντας ότι πλέον στελέχη από το εξωτερικό θα τοποθετηθούν σε σειρά επιτροπών όπως: επιτροπή τοποθετήσεων, αξιολόγησης και Προαγωγών!!!

Αυτό φυσικά δε γίνεται για μια πιο αξιοκρατική πρακτική αλλά δείχνει έναν επικίνδυνο σχεδιασμό για αξιολόγηση που θα οδηγεί σε απολύσεις.

Η τοποθέτηση ξένων στελεχών (nominationcommittee) στην επιτροπή διορισμών σημαίνει ότι στόχος είναι ο έλεγχος των διευθυνόντων συμβούλων.

Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης και απόλυτης σοβαρότητας παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Η ενότητά μας είναι το μεγάλο μας όπλο.

Με σωστό σχεδιασμό και με σταθερά βήματα θα προστατέψουμε απόλυτα τα επαγγελματικά μας συμφέροντα.

Πρώτο βήμα είναι η κατοχύρωση των κατακτήσεών μας μέσα από την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής μας σύμβασης που θα δίνει λύσεις με προοπτική και θα ανοίγει δρόμους ασφάλειας και σιγουριάς.

Παράλληλα το Προεδρείο του Συλλόγου θα ζητήσει συνάντηση με τα προεδρεία Συλλόγων των άλλων Τραπεζών για τη διαμόρφωση ενός κοινού τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που έρχονται και θα συνταχθεί απόλυτα με τη στρατηγική που χαράσσει η ΟΤΟΕ.

Τέλος θέλουμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα που δεν είναι άλλο από το παρακάτω:
Η Διοίκηση της Τράπεζάς μας απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης των Ελλήνων και των ξένων μετόχων της. Παραμένει σταθερή αξία στο Τραπεζικό μας σύστημα για πάνω από έναν αιώνα και θα συνεχίσει την πορεία της με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, των μετόχων, των πελατών και φυσικά όλων των εργαζομένων στην AlphaBank, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα