Συγχαρητήρια του Βέλγου ΥΠΟΙΚ στον Γιάννη Στουρνάρα

Τα συγχαρητήρια για τις προσπάθειες της Ελλάδας έλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου Στέφεν Βανάκερε.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα, ο κ. Βανάκερε ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση «αντιμετωπίζει τα

προβλήματα με έναν ουσιαστικό τρόπο», ενώ τόνισε ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για αλληλεγγύη. Όλοι οι συνάδελφοι στο Eurogroup και στο ΕCOFIN αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «με μεγάλη χαρά σήμερα υποδέχθηκα τον καλό φίλο μου από το Eurogroup, τον κ. Vanackere, ο οποίος είναι γνώστης και της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Περάσαμε τους τελευταίους πέντε μήνες μια αρκετά δύσκολη περίοδο που είχε να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Οφείλω να πω ότι μας στήριξε πάρα πολύ – δεν ήταν εύκολος συνάδελφος- αλλά στο τέλος, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή, μας βοήθησε και θέλω να το τονίσω. Είναι ένας πολύ έμπειρος Υπουργός Οικονομικών. Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις για την ελληνική, τη βέλγικη και την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι απόψεις του μας έχουν βοηθήσει αρκετά. Ήταν πολύ χρήσιμη η πεντάμηνη συμβίωσή μας στο Eurogoup.

Θέλω, επίσης, να εξάρω το ρόλο του Βέλγου πρέσβη στην Ελλάδα – επίσης φίλου μου – Marc Van den Reeck, ο οποίος ουσιαστικά είναι μισός Έλληνας – τα ελληνικά του είναι πιο καλά από τα δικά μας. Πραγματικά, ο Mark έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν πολύ δραστήριος όλο αυτό το διάστημα του ελληνικού προβλήματος, ξεπερνώντας ακόμη και τις τυπικές αρμοδιότητές του».

Δήλωση του Steven Vanackere:
Είμαι ευγνώμων για τη φιλοξενία του καλού μου φίλου, Γιάννη Στουρνάρα. Τους τελευταίους μήνες μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν –το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις – και οι θυσίες δεν ήταν μάταιες.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για αλληλεγγύη. Όλοι οι συνάδελφοι στο Eurogroup και στο ΕCOFIN αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες. Πρέπει, όμως, να προειδοποιήσουμε ότι χρειάζεται και άλλη προσπάθεια τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια – ας είμαστε ειλικρινείς – και όχι μόνο για την Ελλάδα. Ακόμη και πιο εύπορα κράτη, όπως το Βέλγιο, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η ευρωπαϊκή κρίση δεν τελείωσε ακόμη. Πρέπει, όμως, να υπογραμμίσουμε ότι οι προσπάθειες έχουν αποτελέσματα και οδηγούν σε σημάδια ανάκαμψης, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία.
Θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με έναν ουσιαστικό τρόπο. Θέλω να συγχαρώ το συνάδελφό μου, το Γιάννη, για τη δουλειά που έχει κάνει και ελπίζω ότι ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά θα συνεχίσουν να έχουν υποστήριξη όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινή γνώμη, γιατί είναι ένας δρόμος παραγωγικός που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Είμαι ευτυχής που σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις για τις μελλοντικές προκλήσεις. Συζητήσαμε, επίσης, για το πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η τεχνική βοήθεια που προσφέρουν στην Ελλάδα δημόσιοι λειτουργοί του Βελγίου – η προσπάθεια βεβαίως θα πρέπει να γίνει από τους Έλληνες και όχι από άλλους – όσον αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Για παράδειγμα στην διαχείριση των εσόδων και στη συλλογή φόρων. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. Στουρνάρα ότι εμείς προτιθέμεθα να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή τη συνεργασία και ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μόνο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και μεταξύ διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και γενικά σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που μένουν στη χώρα μου. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι μακροχρόνια και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη φιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα