ΣΒΒΕ: Μεγάλη η σημασία της παραγωγικής βάσης της Ηπείρου

Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στα Ιωάννινα (ξενοδοχείο Grand Serai) παρουσία του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στεργίου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών του ΣΒΒΕ

που έχουν έδρα την Περιφέρεια Ηπείρου και με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε τη σημασία της παραγωγικής βάσης της Ηπείρου για την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία, κατά τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, διέρχεται από την ανάπτυξη στρατηγικών διασυνδέσεων μεταξύ της γεωργικής και κτηνοτροφικής βάσης της περιοχής, με τη μεταποίηση τόσο στην Ήπειρο, όσο και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην εισήγησή του, ο κ. Σαββάκης έθιξε σημαντικά προβλήματα της βιομηχανίας τα οποία αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και συνολικά της μεταποίησης, και διαμορφώνουν ένα πολύ εχθρικό εξωτερικό περιβάλλον κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα θέματα που ανέλυσε ο κ. Σαββάκης ήταν:

«Η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων: δυστυχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε πάψει να μιλάμε για υπερφορολόγηση, και μιλάμε πλέον για «κύκλους υπερφορολόγησης». Αντί το κράτος να κάνει ότι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, και να μειώσει τον δημόσιο τομέα που βρίσκεται στο απυρόβλητο, καταφεύγει στη φορολόγηση ουσιαστικά των πάντων, θεωρώντας ότι έτσι θα περιοριστεί το έλλειμμα και θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, που θα μειώνει τελικά το χρέος.

Ρευστότητα και εχθρικές τράπεζες

Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και να αποφασίσει έστω και τώρα να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

-Η απουσία ρευστότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έχει φέρει κυριολεκτικά στο απροχώρητο τις επιχειρήσεις: το κράτος θα πρέπει άμεσα να προβεί στην απόφαση συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

-Το εχθρικό τραπεζικό σύστημα: για την επανεκκίνηση της οικονομίας το τραπεζικό σύστημα ειδικά, και μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, θα πρέπει να προβεί στη μείωση των επιτοκίων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, στην αύξηση του ορίου δανειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και στην αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους από τους σημερινούς και με επιτόκια παρόμοια με αυτά που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παράδειγμα της Ηπείρου

-Η απουσία βιομηχανικής και κλαδικής πολιτικής που έχει σαν αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται κλάδοι και περιοχές της χώρας με σαφείς προοπτικές ανάπτυξης: το παράδειγμα της Ηπείρου είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ασκηθεί έμμεση κλαδική βιομηχανική πολιτική μέσω της οποίας θα αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της Ηπείρου και η δυνατότητα διασυνδέσεων με τη μεταποίηση τοπική ή εθνική. Αν υπήρχε σαφής βιομηχανική πολιτική στη χώρα είμαστε βέβαιοι ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ηπείρου δεν θα ήταν το μικρότερο στη χώρα.

-Οι διαρκείς αυξήσεις των τιμολογίων της ενέργειας που αυξάνουν το κόστος παραγωγής μας: Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, η διαφορά κόστους για τη μέση ελληνική βιομηχανία σε σχέση με την αντίστοιχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνει το 160%.

-Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων και αλυσίδων λιανικής πώλησης: το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τη βιομηχανία, η οποία εξαιτίας χρόνιων στρεβλώσεων και αγκυλώσεων βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις εγχώριες αλυσίδες λιανεμπορίου. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο αφορά πλήθος μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ηπείρου των οποίων η δραστηριότητα είναι η μεταποίηση αγροτικών και πτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής.

-Η απουσία πόρων και χρηματοδότησης, σημαντικών υποδομών για την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα για την Ήπειρο χρονίζουσες ανολοκλήρωτες υποδομές όπως η Ιόνια οδός, ο αυτοκινητόδρομος Ε656, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με τη Μακεδονία, και η σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

Original article: ΣΒΒΕ: Μεγάλη η σημασία της παραγωγικής βάσης της Ηπείρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα