Στρατηγική συνεργασία Colab – StartTech Ventures για τις ελληνικές startups

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγες ώρες, η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον συνεργατικό χώρο εργασίας Colab Athens σχετικά με την νέα στρατηγική συνεργασία StartTech Ventures και Colab Athens με στόχο την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος startups στην Ελλάδα. H StartTech Ventures είναι ο επενδυτικός και «εκκολαπτικός» βραχίονας

του Materializing Innovation Group της εταιρείας Virtual Trip, η οποία αποτελεί την θερμοκοιτίδα (incubator) ανάπτυξης περισσότερων από 10 εταιρειών/ startups (υψηλής) τεχνολογίας.

Το Colab αποτελεί τον πρώτο συνεργατικό χώρο εργασίας (coworking space) στην Ελλάδα ο οποίος από την ίδρυση του το 2010 μέχρι και σήμερα αποτελεί σημαντικό σημείο επαφής ελληνικών startups, φιλοξενίας τους, δικτύωσης, παροχής τεχνογνωσίας και στήριξής τους σε διάφορα επίπεδα.

Για την νέα αυτή στρατηγική συνεργασία, που ακολούθησε η απόκτηση του μετοχικού μεριδίου από την StartTech Ventures ενός εκ των δύο συνιδρυτών του Colab κ. Σταύρου Μεσσήνη, μίλησαν ο κ.Σπύρος Καπετανάκης, συνιδρυτής του Colab και ο κ. Δημήτρης Τσίγκος CEO της StartTech Ventures.

Οι επιχειρησιακοί βραχίονες της συνεργασίας Colab-StartTech Ventures

Στη σημερινή συνάντηση τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Σπύρος Καπετανάκης αναλύοντας την έννοια του συνεργατικού χώρου εργασίας και την σημασία του ως έναν χώρο άνθισης και εμφάνισης νέων, εν δυνάμει επιχειρηματικών ιδεών. Το coworking space όπως και το Colab αποτελεί έναν χώρο όπου startups, προγραμματιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και freelancers κάθε είδους δουλεύουν στον ίδιο χώρο. Ο συνεργατικός χώρος εργασίας αποτελεί ουσιαστικά μια απάντηση στην «απομόνωση του σπιτιού» απ’ όπου εργάζονται πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, το όφελος εκτός από ψυχολογικό είναι και πρακτικό: μεταξύ των ανθρώπων που δουλεύουν υπό μια κοινή «στέγη» δημιουργούνται συνέργειες: η λέξη κλειδί κάθε φορά που μιλάμε ή φέρνουμε στο μυαλό μας έναν συνεργατικό χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη, ένας συνεργατικός χώρος εργασίας «αποκαλύπτει» την ταυτότητά του στην βάση τεσσάρων σημείων:

Collaboration (συνεργασία): Η λέξη κλειδί. Ο άτυπος κανόνας, ή αν θέλετε κώδικας συνοψίζεται στην φράση: «Δικτυωνόμαστε, ανταλλάσσουμε γνώση και εμπειρίες και συνεργαζόμαστε.»Openness: (διαφάνεια): Ανοιχτοί χώροι συζήτησης, ειλικρίνεια, ανταλλαγή απόψεων, brainstorming. Η μαγεία συμβαίνει όταν οι ιδέες κυκλοφορούν ελεύθερες..Community (κοινότητα): Ενθαρρύνεται η γνωριμία μεταξύ των μελών, γιατί όλοι μπορούν να επωφεληθούν από μια δυνατή κοινότητα.Accessibility (προσβασιμότητα): Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πιο εύκολα, οι συνεργατικοί χώροι εργασίας βρίσκονται πάντα κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς.

Στην βάση των παραπάνω αρχών το Colab με την τελευταία του συνεργασία με την StartTech Ventures, επιθυμεί, σύμφωνα με τους κ. Καπετανάκη και Τσίγκο να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οργανισμό που θα ξεκινά από την υποστήριξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, τη διαμόρφωσή της, την πλήρη της ανάπτυξη και εν τέλει τη δυναμική προώθησή της στην αγορά και στους επενδυτές.

Για να το επιτύχει αυτό εντάσσει στην λειτουργία του τρεις ακόμη επιχειρησιακούς βραχίονες που ακούν στο όνομα Colab Academy, Colab Experts και Colab Igniter.

Eιδικότερα, στο πλαίσιο του Colab Academy, θα παρέχονται εξιδεικευμένα μαθήματα business, design, προγραμματισμού για την απόκτηση δεξιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους ή απ΄όσους θελουν να ξεκινήσουν ένα startup εγχείρημα. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη το Colab Academy θα ξεκινήσει πιλοτικά στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα «τρέξει» κανονικά.

Στο κομμάτι του Colab Experts, θα ακολουθείται το εξής μοντέλο: άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις στην πληροφορική θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε έργα πληροφορικής που θα εξασφαλίζει το Colab για λογαριασμό τους οι οποίοι με τη σειρά τους θα παρέχουν τις γνώσεις τους σε σημαντικά ζητήματα σε ομάδες- startups που θα βρίσκονται στον χώρο του Colab.

Τέλος το Colab Igniter αφορά στην δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης μιας ομάδας – startup ιδέας από το «ταξίδι» της στη σύλληψη μέχρι την δημιουργία ενός προϊόντος/υπηρεσίας με επιχειρηματική προοπτική.

Εκτός από τους παραπάνω επιχειρησιακούς βραχίονες με το σχετικό περιεχόμενο- στόχευση, στο χώρο του Colab θα παρέχονται και υπηρεσίες team building (δημιουργίας ομάδων) καθώς και παροχής γνώσεων στο λογιστικό και νομικό κομμάτι των startups.

Την συνάντηση έκλεισε η ομιλία του κ. Δημήτρη Τσίγκου, o οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την δημιουργία ενός πραγματικού οιοσυστήματος startups στην Ελλάδα και την ύπαρξη ενός φορέα ο οποίος θα παρέχει ένα σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ομάδες/ startups από την αρχή της πορείας τους μέχρι το τέλος (χρηματοδότηση, επέκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας startup κοκ).

Επιθυμώντας με βάση την καινούρια συνεργασία το «νέο» Colab να αποτελέσει έναν τέτοιο φορέα, έκανε λόγο και για τα μελλοντικά σχέδια δημιουργίας αδελφών Colab σ ‘όλη την ελληνική επικράτεια. Σημειώνεται ότι έχουν δημιουργηθεί άλλα δύο Colab στο Ηράκλειο Κρήτης και στον χώρο του Athens Information Technology στην Παιανία (Colab AIT) ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν κι άλλα στην Θεσσαλονική, Πάτρα, Γιάννενα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη μελλοντικά μόλις έχει χτιστεί και εμπεδωθεί, μέσω της πρακτικής, η κατάλληλη τεχνογνωσία, που θα επιτρέπει το άνοιγμα των φτερών και στο εξωτερικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές ερωτήσεις του κοινού περιστράφηκαν γύρω από τα νέα επενδυτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν με την συμμετοχή του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie και του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους περίπου 65.000.000 ευρώ για διάθεση σε τεχνολογικές startups.

O κ. Τσίγκος στις σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι ύπαρξη των παραπάνω επενδυτικών σχημάτων – κεφαλαίων μόνο θετικά μπορεί να ειδωθεί ενώ θεωρεί ότι η νέα συνεργασία με το Colab αποσκοπεί στο να δοθούν η κατάλληλη ώθηση/εργαλεία σε νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια startup κι ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια από τα νεοδημιουργηθέντα επενδυτικά σχήματα.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Τυχαία Θέματα