ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Το χρέος θα μειωθεί όταν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα – Εντός του μήνα ο νέος πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ

11:47 9/9/2013 - Πηγή: BankWars

«Το χρηματοδοτικό κενό μετά τον επόμενο Ιούλιο είναι για το 2014 συνολικά 4,5 δισ. και 5,5 – 6 δισ. για το 2015. Αυτό μπορεί να καλυφθεί είτε με έξοδο στις αγορές, είτε θα καλυφθεί από τους εταίρους», υποστήριξε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο BHMA FM.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

για το «κούρεμα» αναρωτήθηκε αν θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια. «Αν γίνει κάτι τέτοιο στα επόμενα δέκα δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα μπει στη γωνία της Ευρωζώνης». Υποστήριξε ότι ήδη μειώθηκε το χρέος σημαντικά και αυτό θα επαναληφθεί, χάρη στην απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο, όταν πετύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα. Χαρακτήρισε δε «επικίνδυνες» αυτές τις τοποθετήσεις.

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά έμφαση θα δοθεί σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αποκρατικοποιήσεις, απάντησε ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην επιλογή προέδρου. «Για τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον υπογραφής, αν και μπορεί το όνομα να ανακοινωθεί πολύ νωρίτερα».

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι ειδική επιτροπή θα αναζητήσει το πώς θα γίνει η διαδικασία διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης περισσότερο «ελαστική». Τόνισε, όμως, ότι το ποσό που θα διατεθεί θα είναι μικρότερο από πέρυσι, οπότε είχε προγραμματιστεί να διατεθούν 280 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά εκταμιεύτηκαν πολύ λιγότερα ποσά.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η αμυντική βιομηχανία και η ΛΑΡΚΟ στοίχισαν τα τελευταία δυο χρόνια 150 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους. Η ελληνική αντιπρόταση είναι εκκαθάριση εν λειτουργία και με βοήθεια από το υπουργείο Αμυνας να βρεθούν τα κομμάτια της αμυντικής βιομηχανίας που είναι βιώσιμα. Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά τώρα κινείται γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν απάντησε, ωστόσο, στο ερώτημα πόσοι πρέπει να απολυθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα