Στουρνάρας σε τράπεζες: Τα δάνεια της “Αναπτυξιακής” είναι εγγυημένα από το Δημόσιο

22:43 7/5/2020 - Πηγή: BankWars

Με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τα ανοίγματα των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. (ΕΑΤ) είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι της κεντρικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση της ΤτΕ σημειώνεται ότι «κατά συνέπεια, ουδεμία διαφορά

κινδύνου υφίσταται μεταξύ των ανοιγμάτων έναντι της ΕΑΤ και των ανοιγμάτων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου».

Η  ΕΑΤ «τρέχει» το πρόγραμμα επιδοτούμενης δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ μετά τα μέσα του μήνα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας ύψους 7 δισ. ευρώ.

Με εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύψους 2 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να χορηγηθούν από τις τράπεζες δάνεια 7 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί στις αρχές Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε καθεστώς ενισχύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού.

Όπως έχει δηλώσει η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού: «Το ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που εγκρίναμε σήμερα επιτρέπει τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στηρίζεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. σύμφωνα με το σημείο 8 της παραγράφου 1, άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) με αριθμό 575/2013, είναι οντότητα του δημοσίου τομέα.

Γ. Τσακίρης: Οι τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο – Νέα δάνεια, όχι αναχρηματοδότηση παλαιών

Keywords
Τυχαία Θέματα