Στουρνάρας: Δεν χρειάζεται επιστροφή στις αγορές φέτος – Συνέντευξη στη WSJ – Ο κίνδυνος νέου μνημονίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές φέτος, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αν εστιάσει στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας

ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς» να βγούμε στις αγορές, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, στις πρώτες του δηλώσεις για το θέμα μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Θα έλεγα ότι ακόμη καλύτερα θα ήταν αν η Ελλάδα προχωρούσε σε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο προσεχές διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για να βγει αργότερα στις αγορές», τόνισε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα υποδεικνύουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ των Ελλήνων αξιωματούχων για το πως θα ανακάμψει εκ νέου η χώρα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο επανειλημμένα αποτυγχάνει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί βάσει του προγράμματος διάσωσης τελευταία εμφανίζει σημάδια επιτάχυνσης, παρά το γεγονός ότι η αριστερή ελληνική κυβέρνηση αρχικά διαφωνούσε με πολλές ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει η εφημερίδα.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική σε ότι αφορά την έλλειψη ορατότητας για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο.

«Αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα του χρέους, και αν λόγω αυτού, η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια, τότε φοβάμαι ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα είναι αναπόφευκτο», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι πιο αισιόδοξος μετά τη συμφωνία του Ιουνίου. «Για φέτος εκτιμώ ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,6% και τον επόμενο χρόνο στο 2,4%. Όπως γνωρίζετε συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλο έλλειμμα παραγωγής, η ανεργία παραμένει πάνω από 20%, συνεπώς υπάρχει χώρος για ταχεία ανάκαμψη που θα ξεπερνά το 2% για κάποια χρόνια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος, που σημαίνει ότι θα αναπτύσσεται περισσότερο από τους εταίρους της».

Για τις τράπεζες και τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ που εκτιμά… πεισματικά το ΔΝΤ ότι χρειάζονται σε πρόσθετα κεφάλαια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν δείκτες core Tier 1 κοντά στο 17% που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και παράλληλα έχουν λάβει υψηλές προβλέψεις. «Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να επιτύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν τα καταφέρουν τότε οι κεφαλαιακοί δείκτες στο τέλος της περιόδου θα ενισχυθούν κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια».

Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους, συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Attica Bank, η οποία με βάση τη συμφωνία στην οποία σύναψε με επενδυτές για την μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων θα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό των NPLs στο 23% από 46% που είναι μία τεράστια μείωση. Ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσουν και οι συστημικές τράπεζες, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «τολμηρές κινήσεις για να μειώσουν τα NPLs πέρα από τους στόχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα