“Στο τραπέζι” η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – Δεν μειώνονται συντάξεις σε ΟΑΕΕ και απόστρατους

13:54 5/7/2013 - Πηγή: BankWars

(upd)Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικα. “Στο τραπέζι επανέρχεται το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Αν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, τότε η τρόικα είναι έτοιμη να δεχθεί τη μείωση.

Όπως ανέφερε

υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και μετά να εξασφαλιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση, παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά την επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ (παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), όπως και τη μείωση των συντάξεων των απόστρατων (οι συντάξεις των τελευταίων καταβάλλονται ακόμη με βάση το παλαιό μισθολόγιο, επιφέροντας κόστος 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό). .

Νωρίτερα, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε ως κύριο αντικείμενο την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κοινοτικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις απάντησε καταφατικά όταν ερωτήθηκε εάν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ολοκληρώνονται.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύμισης Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε καταρχήν συμφωνία και οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.

Μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και περίπου 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας.

Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Χθες, συζητήθηκαν οι τρόποι για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013-2014 στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την σύσκεψη, ο υπουργός οικονομικων Γ. Στουρνάρας δηλωσε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και αναμένεται πολιτική συμφωνία εως την Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα