Στον αέρα η ρύθμιση του ελληνικού χρέους – Το “παιχνίδι” Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ και η ελληνική αφέλεια

22:05 8/3/2016 - Πηγή: BankWars

Βόμβα Σόιμπλε για το ελληνικό δημόσιο χρέος, μία μόλις ημέρα μετά το eurogroup, όπου έγινε αναφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

“Ειλικρινά, δεν έχω επιχείρημα (υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους) να παρουσιάσω στον γερμανό νομοθέτη, στη γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στην οποία έχω υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό”, δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη

Τύπου στις Βρυξέλλες, ο οποίος όμως εκτίμησε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως το Ορθόδοξο Πάσχα ή τα τέλη Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε για το ελληνικό δημόσιο χρέος: “είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από πολύ καιρό ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, θα κάναμε τα απαραίτητα για να το καταστήσουμε βιώσιμο”.

Όπως εξήγησε ο κ. Σόιμπλε, ο τρόπος που είναι διαρθρωμένα τα ελληνικά δάνεια δείχνει πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει υψηλές πληρωμές τόκων ή αποπληρωμές έως το 2025 και ως εκ τούτου δεν είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση για την μείωσή του. “Αυτό το μέρος της συζήτησης έχει να κάνει περισσότερο με το πρεστίζ, παρά με την ουσία”, σχολίασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει θέσεις ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τη μείωση του κρατικού χρέους. Από την πλευρά της η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει στην συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Σόιμπλε.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ Η ΑΤΑΚΑ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ…

Μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Επιτρόπου επί των Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ «έπιασε» ένα ανοιχτό μικρόφωνο μετά την συνέντευξη Τύπου για τις εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άντρες σχολιάζουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο debate για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» λέει ο κ. Μοσκοβισί για να λάβει την απάντηση: «Το έκανα επίτηδες».

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times κ. Πίτερ Σπίγκελ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ BANKWARS ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

“Σημειώνουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωθυπουργό τον Α,Σαμαρά, είχε πάρει την υπόσχεση ότι το θέμα της ρύθμισης του χρέους θα προχωρούσε μόλις επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μήνες πέρασαν, τα πρωτογενή πλεονάσματα επετεύχθησαν, αλλά πάντα, στην “κρίσιμη στιγμή”, κάτι συνέβαινε και η συζήτηση για το χρέος δεν έγινε.

Αφού κύλισε το 2013, στο 2014, πολλοί υποστήριζαν, ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα με το χρέος, επειδή ήταν εμφανές πως στην Ελλάδα, θα γίνουν εκλογές, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές προτιμούν να βρουν την όποια λύση με τη νέα κυβέρνηση….

Συμπέρασμα: Μεγάλη προσοχή, γιατί οι καιροί είναι και πάλι… πολύ δύσκολοι. Το θρίλερ, αφήνει και πάλι την αίσθηση πως …το τέρας ζει! Και όλοι, είναι προετοιμασμένοι για τα νέα γυρίσματα…Τόσο οι πρωταγωνιστές, όσο και οι κομπάρσοι…”

Keywords
Τυχαία Θέματα