Στο Eurogroup το πακέτο των μέτρων – Απάντηση σε Στουρνάρα

Στην επίσημη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup δεν βρίσκεται η Ελλάδα αλλά η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. Ωστόσο στο περιθώριο της συνάντησης οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να βάλουν στο “μικροσκόπιο” το πακέτο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε και ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως λένε χαρακτηριστικά ορισμένοι, ο Γιώργος Χουλιαράκης μάλλον θα περάσει δύσκολη ημέρα καθώς θα κληθεί να δώσει “εξηγήσεις”. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,

ο οποίος μάλιστα στη Βουλή αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας ευρωπαίος αξιωματούχος off the record είχε ανησυχίες, θα είχα μαζέψει τόσα χρήματα για να πάω με παρέα Σαντορίνη 10 μέρες. Αν είχα 1 ευρώ για κάθε αναπαραγωγή της είδησης, θα είχα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες», σχολίασε χαρακτηριστικά, παρέχοντας ταυτόχρονα και τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους των θεσμών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης αυτής των παροχών.

Οι ανησυχίες των Θεσμών εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέρες και μέσω Ευρωπαίου αξιωματούχου που ενημέρωνε για την σύνοδο, αλλά και από την ελληνική πλευρά. Χθες ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έκανε σαφές, ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση σε μία κίνηση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αμφισβήτησε ότι υπάρχει έστω και ελάχιστος δημοσιονομικός χώρος για το νέο πακέτο παροχών άνω του 1 δισ. που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε, αμφισβητώντας τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε επίσης από το βήμα της Βουλής για επάρκεια υπερπλεονασμάτων, αλλά και για “μαξιλάρι” που εκτιμά ότι δημιουργείται και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν τυχόν αποκλίσεις

Απάντηση στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα σχετικά με τις προειδοποιήσεις του για το αυξημένο κόστος των παροχών της κυβέρνησης δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης υποστηρίζοντας πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο κατά 0,6%.
Μάλιστα ο κ.Χουλιαράκης ζητά από τον κεντρικό τραπεζίτη να διευκρινίσει το πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα.
«Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής:
1. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο.
Η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.
2. Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης – στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα – ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση» τονίζει ο κ.Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τις μετεκλογικές προθέσεις του Μηχανισμού και το πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή δημοσιονομική απόκλιση εκ μέρους της Ελλάδος .

Το ΔΝΤ έχει ήδη υποστηρίξει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που ζητά εκείνο και οι λοιποί θεσμοί και αυτό αναμένεται να αναφέρει και ο επικεφαλής του ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα