Στο Λαγονήσι η τρόικα, «ράβει» το κουστούμι των μέτρων του Φθινοπώρου – Δηλώσεις για χρέος, τράπεζες, QE

Στο Λαγονήσι και στο συνέδριο του Economist στρέφεται το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), αναμένεται να ξεκάθαρα μηνύματα εν όψει της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το αργότερο αρχές Οκτωβρίου του 2017.

Για την ανάγκη μεγαλύτερης προόδου στη μείωση των NPEs και NPLs

των ελληνικών τραπεζών έκανε λόγο Φρανστέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ, από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist.

Οι επόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν τις ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, ο οποίος έδωσε έμφαση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ντρούντι τόνισε επίσης ότι υπάρχουν ασάφειες στην απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Κοστέλο: Μετά το 2018 η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος

Μετά το 2018 θα αποσαφηνισοτύν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα γίνει εντός 2 – 3 εβδομάδων τόνισε ο Κοστέλο και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει 141 προαπαιτούμενα και πλέον πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις της ενέργειας, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στη μείωση των NPLs.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο προς τις αγορές. Έχει ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο το 2014. Πρέπει να προσέξει καθώς είναι στο δικό της χέρι να το πετύχει» επεσήμανε επίσης. Πάντως, ο Κοστέλο τόνισε ότι δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά προαπαιτούμενα.

Γ. Χουλιαράκης: Το QE δεν είναι κεντρικός στόχος

Το QE δεν είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, υποβαθμίζοντας τη σημασία του, ενώ ξεκαθάρισε ότι κεντρικός στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί, αλλά και του ίδιου του προγράμματος.

«Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας», ανέφερε, εξαίροντας τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας. Επίσης, ο Χουλιαράκης ανέφερε ότι επιτυγχάνοντας τους στόχους θα εξεταστεί η μείωση των φορολογικών βαρών «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός», δίνοντας έτσι ένα σήμα για το πως θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα.

Η οικονομία έχει μπει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ υπάρχει και βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, διαπίστωσε.Ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι αυτό που περιμέναμε από το Eurogroup είναι ένα ξεκάθαρο σήμα για τις αγορές.

Γνωρίζαμε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποσαφηνιστούν μετά το 2018, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι ( ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) θα συμμετέχουν μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη στην συνεδρία με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο οικονομικός μαραθώνιος της Ελλάδας συνεχίζεται».

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις. Στο αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα περιγράφονται άλλα 113 μέτρα και δράσεις τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αυριανή δημόσια συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα βασικά θέματα της συζήτησης είναι δύο:

– Η Ευρώπη απέναντι σε ένα συνεχώς ογκούμενο κύμα κατά της πολιτικής συνεχούς λιτότητας

-Η μισοτελειωμένη δουλειά του ESM με την Ελλάδα .

Keywords
Τυχαία Θέματα