Στις βαλίτσες Σαμαρά από Κίνα:”Μεταξωτή” ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία – Κινέζικα “βάζα” με ώριμες ιδέες επενδύσεων

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα και των επαφών που πραγματοποιήθηκαν εξέφρασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι από το ταξίδι αυτό βγήκαν μόνο θετικά.

Ονειρό μου είναι ο Ελληνας νέος να μην αναγκαστεί να φύγει από την Ελλάδα λόγω ανεργίας αλλά να βρει δουλειά στη χώρα του. Η Ελλάδα κοιτά το αύριο, προσπαθούμε

για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας.

Όπως επίσης ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Σαμαρά στην Κίνα, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Καστελίου της Κρήτης, καθώς επίσης για το αεροδρόμιο της Αθήνας και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε:

«Φεύγουμε με το νέο ότι οι κινέζικοι σιδηρόδρομοι και η COSCO θα συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης έχουμε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος κινεζικών επιχειρήσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας αν και θα πρέπει να συζητήσουμε με την Hochtief και τους Καναδούς εφόσον αγοράσουν το μερίδιό τους.

Επίσης κινέζικος όμιλος εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Υπάρχουν δύο συστάδες 13 περιφερειακών αεροδρομίων.

Είδαμε την Huawey και την ΖΤΕ δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Huawey σήμερα έχει τζίρο 35 δισ. δολάρια και σε τρία χρόνια θα πάνε στα 70 δισ. Και οι δύο πάντως εκδήλωσαν συγκεκριμένο ενδιαφέρον να δημιουργήσουν ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Επίσης σκέπτονται να δημιουργήσουν και ένα logistic center όπως η Hewlett Packard.

Τέλος επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του Καστελίου της Κρήτης».

Η στόχευση της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο ταξίδι όπως αναφέρει το ΑΠΕ ήταν να μπει η Ελλάδα στα επενδυτικά πλάνα της Κίνας, με τη συμμετοχή τους στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις με την ανάπτυξη τουριστικών ρευμάτων προς την χώρα μας.

Ενδεικτικά μόνο για τις δυνατότητες στον τουρισμό, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της Κίνας του είπε ότι 400 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδεύσουν εκτός Κίνας σε επτά χρόνια. Ο πρωθυπουργός του απάντησε με χιούμορ ότι φέτος θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, αυτό που θέλω είναι άλλοι τόσοι Κινέζοι, ένα μικρό κομμάτι από τους δικούς σας να έλθουν στη χώρα μας».

Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη μία διαδικασία προβολής της Ελλάδας σε συνεργασία με κινεζικά κανάλια. Θα γυριστεί μέχρι και ταινία στην χώρα μας με Κινέζους σταρ που θα προβάλλει τις φυσικές ομορφιές της χώρας. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον για την παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.

Παράλληλα δημιουργεί βίζα σέντερς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση βίζας για τους Κινέζους, κάτι με το οποίο ασχολείται το υπουργείο των Εξωτερικών.

«Δημιουργήσαμε σχέσεις και επαφές και εμείς και η επιχειρηματική ομάδα που ήλθε μαζί μας είδε τους σωστούς ανθρώπους και συζητήσαμε πρακτικά πράγματα. Είναι όμως σημαντικό να γίνει «follow up» κάτι που μέχρι τώρα δεν κάνει η χώρα μας. Θα συγκροτηθεί συγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα για να δει που άνοιξαν παράθυρα και ευκαιρίες, θα δει ποιές είναι οι δουλειές που μπορούν να γίνουν, ποιοί είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται, αν έγινε η δουλειά, αν κόλλησε πού κόλλησε και τί μπορεί να γίνει για να προχωρήσει. Την γενική κατεύθυνση ακόμη και στην επιχειρηματικότητα την δίνει το κράτος της Κίνας, αν και υπάρχει και ο καθαρά ιδιωτικός τομέας κυρίως στην Σανγκάη» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος.

Έχουν υπάρξει συνεννοήσεις του πρωθυπουργού τόσο με τον δήμαρχο της Σαγκάης όσο και με τον κυβερνήτη της περιφέρειας αλλά και με άλλες περιφέρειες που δεν είναι γνωστές, ότι θα έλθουν στην Ελλάδα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων.

Τέλος μεγάλο περιθώριο υπάρχει και στον τομέα της ναυτιλίας. Είναι ενδεικτικό των ευκαιριών που ανοίγονται ότι 60% του πετρελαίου και 50% των εισαγωγών της Κίνας διακινείται με ελληνόκτητα πλοία. Παράλληλα 146 ελληνικά πλοία κατασκευάζονται αυτή την εποχή σε κινεζικά ναυπηγεία. Είναι δεδομένο ότι η COSCO θα αυξήσει την δραστηριότητά της στο λιμάνι του Πειραιά σε κάθε περίπτωση.

ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ

Νέο κάλεσμα στους κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας απηύθυνε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σανγκάη, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη.

«Όσοι επένδυαν στην αποτυχία της Ελλάδας απογοητεύτηκαν. Μαχόμαστε και κερδίζουμε την μάχη, δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς. Η Ελλάδα γράφει το δικό της success story, το grexit είναι νεκρό», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς.

Παρέπεμψε μάλιστα στις «θετικές εκθέσεις της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία», οι οποίες, όπως είπε, πιστοποιούν ότι υπάρχει σταθερό έδαφος για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, ένας νέος νόμος περί επενδύσεων δημιουργεί one shop stop και ευνοεί την έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι στους Κινέζους που θα επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα θα δίνεται βίζα πενταετούς παραμονής στη χώρα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

«Η ελληνική οικονομία γίνεται εξωστρεφής και σχεδιάζουμε στρατηγική εξαγωγών. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα 28 μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Αλλάζουμε την Ελλάδα και τη βάζουμε στον διεθνή χάρτη των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε., που μπορεί να την καταστήσει πύλη για τη διοχέτευση των κινεζικών προϊόντων. «Ο κόσμος μας αλλάζει, η Κίνα εξάγει σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε.. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την προώθηση των κινεζικών προιόντων στην Ευρώπη», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται και στην Κίνα. Σημείωσε δε ότι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κίνας αναπτύσσονται περισσότερα πεδία επιχειρηματικότητας.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και ότι περισσότερα από 100 ελληνικά πλοία χτίζονται τώρα στα ναυπηγεία της Κίνας.

Κάλεσε παράλληλα τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία του από τις κινεζικές αρχές.

«Η Σανγκάη είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και μητρόπολη της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Με την επίσκεψή μου ήλθα κοντά στην κινέζικη κουλτούρα και πολιτισμό που θυμίζει τη συνεισφορά της χώρας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι Έλληνες σεβόμαστε και νιώθουμε κοντά στον πολιτισμό της Κίνας. Σωκράτης και Κομφούκιος έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ο Κομφούκιος δίδαξε τον δρόμο της Σοφίας ο Σωκράτης της Αρετής. Εμείς να φτιάξουμε τον δικό μας δρόμο, της συνεργασίας. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι έτοιμες να συνεργαστούν πιο στενά», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ποιους επιχειρηματίες είδε ο πρωθυπουργός

18/05/2013

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα, πέρα από το επίσημο πρόγραμμά του.Είχε επαφές με εκπροσώπους των Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco.

Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Κυριακή, θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα το πρωί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνει η πόλη Χαντζόοου και στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η αρμονία με το περιβάλλον είναι το ζητούμενο», καθώς, όπως είπε, «αρμονία σημαίνει αρετή, ευημερία και ομορφιά».

Στην ίδια πόλη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Γιου Τσε Σεν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Πολιτικής Διάσκεψης των Αντιπροσώπων του Λαού.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη η περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στο ναυπηγικό τομέα, αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Κίνα.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Κυριακή, θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι δύο χώρες που επισημοποιεί το κινεζικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, και για τις αποκρατικοποιήσεις:

«Ελλάδα και Κίνα συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι «η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα.

Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη».

Keywords
σαμαρας, ψηφος εμπιστοσυνης, κινα, οικονομια, βαλιτσες, ιδεες, hewlett packard, ελλαδα, τραινοσε, κρητη, αθηνα, hochtief, ζτε, συγκεκριμένο, απε, συμμετοχή, σταρ, προβάλλει, πετρελαιο, πειραιας, λύση, success, shop, huawei, zte, china, export, real, ομιλια, σημαίνει, γιου, σεν, νέα, οηε, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ΟΣΕ, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, χωρες, ακινητα, δουλεια, ζτε, ηγεσια, οηε, προγραμμα, πυλη, σταρ, σωκρατης, τραινοσε, huawei, real, zte, αεροδρομιο, αμοιβαια, απε, αρμονια, αρετη, βιζα, βραδυ, γινει, γινεται, γιου, δεδομενο, δυναμη, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, επτα, ευημερια, ιδια, θεσεις εργασιας, θυμιζει, ομιλια, κυβερνηση, κομφουκιος, λύση, μικρο, προβάλλει, ομαδα, ομιλος, οκτω, πεδια, περιβαλλον, πλοια, πρωι, ρολο, σεν, συγκεκριμένο, συζητησουμε, συμμετοχή, τρια, χιουμορ, china, δουλειες, export, ελληνικα, hewlett packard, hochtief, χωρα, υπουργειο, shop, κομματι, κυριακη, σημαίνει, success, ταξιδι, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα