Στις φλόγες η Νεμούτα Ηλείας – Μεγάλη φωτιά και στην Αρκαδία – Νέες εκκενώσεις οικισμών

19:35 7/8/2021 - Πηγή: BankWars

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην Ηλεία, με τα δύο μέτωπα να βρίσκονται στη Νεμούτα, αλλά και στην περιοχή της Αρχαίας Πίσσας. Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά από την Ηλεία πέρασε και στην Αρκαδία, απειλώντας περιοχές  της Γορτυνίας. Στα σημεία επιχειρούν επίγειες Πυροσβεστικές Δυνάμεις ενώ συνδράμουν άμεσα και τα ενάερια μέσα, ενώ έκλεισε η Εθνική Οδός Πύργου-Τριπόλεως ώστε να διευκολύνεται το έργο της πυρόσβεσης.

Η τεράστια φωτιά, που πέρασε και στην Αρκαδιά, μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ λίγο μετά τις 18:00 δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Μηλιές και Δούκας. Νωρίτερα, δόθηκε εντολή

να εκκενωθεί και η Αχλαδινή.

Στη Νεμούτα η κατάσταση είναι δραματική. Σύμφωνα με τον ιερέα της Νεμούτας, το «χωριό καίγεται, δεν έχει έρθει τίποτα, μόνο ένα ελικόπτερο».

Το πύρινο μέτωπο εισέβαλε στο χωριό καίγοντας σπίτια, επιχειρήσεις και στάνες με ζώα. Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τρία άτομα στην περιοχή Χάνια της Νεμούτας.

Ο ιερέας του χωριού μαζί με τον αντιδήμαρχο συντονίζουν τους λιγοστούς κατοίκους που έχουν απομείνει και όλοι μαζί προσπαθούν να σβήσουν στις φλόγες, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα όχημα της πυροσβεστικής.

Ο ιερέας κάνει έκκληση για βοήθεια, καθώς, όπως λέει, δεν έχουν «νερό να πιούνε», με τους πυκνούς καπνούς να έχουν καλύψει ολόκληρο τον ουρανό.

Οι κάτοικοι, με κλαδιά, τσουγκράνες και λάστιχα προσπαθούν να σβήσουν ό,τι μπορούν.

«Εκλιπαρούμε για πυροσβεστικά οχήματα, για εναέρια μέσα», λέει απελπισμένος ο αντιδήμαρχος.

Οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή είναι συνεχείς, με τους ελάχιστους κατοίκους που έχουν μείνει πίσω να παλεύουν, να είναι εξοργισμένοι καθώς δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δε βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης.

Μεγάλη φωτιά και στην Αρκαδία – Εκκενώσεις χωριών

Πολύ δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση και στην Αρκαδία, με τη φωτιά να έχει περάσει από την Ηλεία και να έχει φουντώσει σε περιοχές του Δήμου Γορτυνίας.

Τέσσερις είναι οι σοβαρές εστίες, οι οποίες μαίνονται αυτή την ώρα στα όρια Μεσσηνίας – Αρκαδίας. Αυτές εντοπίζονται σε κοντινή απόσταση από τα χωριά Δεσύλλα, Φίλια, Δασοχώρι και Ισαρη με τους ανέμους αυτή την ώρα να πνέουν έντονοι νοτιοδυτικοί άνεμοι κατευθύνοντας τις φλόγες προς τα χωριά του Δήμου Μεγαλόπολης.

Πολλά τα προβλήματα στη Γορτυνία και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την δημοτική ενότητα Τροπαίων είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τις εστίες που βρίσκονται σε δύσβατα σημεία.

Το δύσκολο και πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το μέτωπο που κατεβαίνει από το Ίσαρη . Οι άνεμοι είναι δυνατοί και αλλάζουν συνέχεια , η φωτιά έχει μπει στο πυκνό δάσος ανάμεσα στο χωριό Χρούσα και στο Μεσαμπέλι.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη χωρίς να μπορούμε να τη διαχειριστούμε» δήλωσε ο Δήμαρχος της περιοχής, Στάθης Κούλης.

Όπως αναφέρει το arcadiaportal.gr, το μέτωπο κατεβαίνει από τον Ίσαρη, και καίει πυκνή δασική έκταση, ενώ οι άνεμοι είναι δυνατοί.

Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για το χωριό Ράχες. Οι φλόγες έχουν φτάσει στην Χώρα. Σοβαρό πρόβλημα στην δημοτική ενότητα Τροπαίων. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στον οικισμό Ελαία.

Τι γίνεται στα υπόλοιπα μέτωπα της Πελοποννήσου

Ανατολική Μάνη

Η δήμαρχος Ελένη Δρακουλάκου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η φωτιά έχει μαυρίσει πάνω από το 50% του δήμου ανατολικής Μάνης. «Χαθήκαμε για ένα ελικόπτερο δύο ωρών», είπε και πρόσθεσε: «Εχει κάψει πάνω από 15 κοινότητες κάηκαν σπίτια και περιουσίες. Επιχειρεί ένα καναντέρ έχουμε κάνει τόσες εκκλήσεις αλλά δεν έχουμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε». Η δήμαρχος απαρίθμισε και κάποια από τα χωριά από τα οποία πέρασε η φωτιά λέγοντας ότι ξεκίνησε από την Παναγιά Γιάτρισσα και συνέχισε σε Καστάνια, Αγιο Νικόλαο, Σελεγούδι, Κόκκινα Λουριά, Μέλισσα, Αρχοντικό, Μαραθέα, Χοσιάρι, Πλάτανο, Κονάκια, Μαυροβούνι, Γύθειο.

Ενώ για την κατάσταση που επικρατεί τώρα η δήμαρχος είπε: «Σε όλα τα σημεία έχει αναζωπυρώσεις».

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μέλπεια

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα