Στην Αθήνα οι δανειστές – Χωρίς ισοδύναμα η κυβέρνηση – Ανησυχία για επιπλέον μέτρα

(upd) Ολοήμερη θα είναι σήμερα Τετάρτη η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα, ενώ, ως την Παρασκευή, θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση χωρίς ισοδύναμα μέτρα, ενώ η απόκλιση από τους στόχους εισπραξιμότητας εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αποχωρώντας ο κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Η συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη

Στις 11 αύριο το πρωί, θα συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με τους θεσμούς, και η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγο, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων – όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο – ενώ σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

“Βόμβα” ESM: Πιθανή η αύξηση του κόστους της ελληνικής διάσωσης

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους της ελληνικής διάσωσης, το οποίο αν συμβεί θα σημάνει και τη λήψη επιπλέον μέτρων, σύμφωνα με τον Christophe Frankel, οικονομικό διευθυντή του ESM.

“Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο”, δήλωσε ο Frankel στο πρακτορείο Bloomberg.

“Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια”.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζεται με επιτόκιο 1% για τα κεφάλαια που διαθέτει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Οι εν λόγω δαπάνες δεν είναι όμως «κλειδωμένες» για όσο διαρκέσει το ελληνικό δάνειο, ανέφερε ο Frankel.

«Εάν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να κινούνται προς τα επάνω, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για νέες φορολογικές οπισθοδρομήσεις ή / και νέες διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα πρόσθετα έξοδα παροχής υπηρεσιών από τον ESM», δήλωσε επίσης ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση είναι σε εξέλιξη από τις στις 9:00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6:00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών – Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα