Στην Αθήνα η τρόικα – Νέος γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης για ΑΔΜΗΕ, κόκκινα δάνεια

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ να αναμένεται σκληρός.

Όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup τα νέα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έκπληξη από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά το ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο

να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους είναι ανοικτό.

Σύμφωνα με τα Νέα, τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα είναι:

Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους από τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο θέμα αυτό υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο του νέου Ταμείου, αν θα είναι δηλαδή υπό ελληνική ή ξένη διοίκηση.

Το ενιαίο μισθολόγιο. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αγγίζει την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, το εκ πρώτης όψεως τεχνοκρατικό ζήτημα της τιμολόγησης των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων κρύβει δυσκολίες υποστηρίζουν πηγές των δανειστών.

Συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη για τον ΑΔΜΗΕ

Το θέμα του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που πρόκειται να έχει στις 6.00 το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει το διαχωρισμό των παγίων από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά τους σε νέα εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και κατά 49% από ιδιώτες, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης προς τη ΔΕΗ, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα του μάνατζμεντ για το οποίο βασική θέση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.
Στη συνάντηση ενδέχεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ ύστερα από τις χθεσινές σχετικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας καθώς και η πορεία απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Στις 21:00 το ραντεβού με Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια

Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Σταθάκη, και εκπροσώπων των θεσμών με βασικό αντικείμενο τα προβληματικά δάνεια, που συνολικά φτάνουν τα 100 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί επιτρέπουν την ευελιξία στη διάχειριση των NPLs, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να πωλούνται και προβληματικά δάνεια σε funds, κυρίως επιχειρηματικά δάνεια ή δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα