ΜΕΡΚΕΛ: ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΣΑΜΑΡΑΣ: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ [VIDEO]

[upd] Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει. Η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα ανοίξει μελλοντικά.

Κατά τη διάρκεια των

κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η Μέρκελ τόνισε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όντως στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά.

Όπως είπε, υπάρχουν πειστήρια ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μπροστά, η χώρα μπορεί να πει ότι τήρησε να υπεσχημένα.

Ειδικότερα, η κ. Μέρκελ είπε πως η κατάσταση στου προυπολογισμού είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε σε αυτό το χρονικό σημείο.

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους επόμενους μήνες να μπούμε στη συζήτηση πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα.

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η Καγκελάριος τη χαρακτήρισε κομβικό σημείο και τόνισε πως δόθηκε σινιάλο ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ακόμη σημείωσε ότι στον τομέα της ρευστότητας η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων μας είμαστε πια σε διαφορετική μοίρα.

Η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μια καινουργια μέρα σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μπαίνει στην ανάκαμψη.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας πως όλα αυτά οφειλονται «στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού». Επανέλαβε όμως πως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τράπεζες, τονίζοντας ότι είναι πλέον σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ και η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σταθούν ακόμη καλύτερα στα πόδια τους.

Προτεραιότητα, είπε είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης, η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία. Ακόμη επεσήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες, όπως η ανεργία των νέων.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες απ’ ό,τι δυσκολίες, παρότι υπάρχει υψηλή ανεργία, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψής της στη χώρα μας με τη συμμετοχή της, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες.

Αυτή την ώρα, η Καγκελάριος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε ανακοίνωσή της πριν τη συνάντηση, η καγκελαρία υπογράμμισε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.

«Οραματιζόμαστε μια Ελλαδα που στα επόμενα της βήματα, της ανάπτυξης, θα δείξει, αυτό που είναι το μεγάλο ζητουμενο: η εξωστρεεια η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευτικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της» είπε η Καγκελάριος, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η νέα αυτή η Ελλάδα χρειάζεται πρόσωπα με νέες ιδέες, ενώ επισημανε πως έχει γίνει μεγαλη εργασία, με τεράστιες θυσίες για να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα παράγει.

Ο Πρωθυγός πρόσθεσε πως η χώρα μας διαθέτει έμψυχο δυναμικο πολύ μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας, θα μπορουσε να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον των start ups και υπογράμμισε πως η εποχή που μια οικονομία στηριζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις ή στο κράτος είναι παρελθόν.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μια ημέρα μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Την κ. Μέρκελ, που επισκέπτεται την Αθήνα για δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού αναμένεται να εξάρει η Καγκελάριος κατά την σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα.

Η καγκελάριος, αναμένεται να ανακοινώσει το ελληνογερμανικό επενδυτικό ταμείο και το συγκεκριμένο ποσό με το οποίο αυτό θα προικοδοτηθεί. Παράλληλα, θα τονίσει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Αναμένεται, επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να υπογραμμίσει ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί, η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στη δική τους υποχρέωση να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η Μέρκελ αναμένεται να προβάλει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας ως απόδειξη της επιτυχίας της γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην ΕΕ και κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Το πρόγραμμα της Μέρκελ στην Αθήνα

Το επίσημο πρόγραμμά της ξεκινά στις 15:15, με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ για νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς.

Ακολούθως, στις 16:20 η κ. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 17:30 η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Το βράδυ και πριν αναχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί πού θα γίνει.

“Αστακός” το κέντρο της Αθήνας

Για τις λίγες ώρες που θα παραμείνει στην Αθήνα, ισχύει απαγόρευση συγκεντρώσεων, έχουν ήδη κλείσει οι σταθμοί του Μετρό Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Κατεχάκη, ενώ στις 18:00 θα κλείσουν και οι σταθμοί Σύνταγμα και Ακρόπολη.

Επίσης, σε επιφυλακή έχουν τεθεί περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας θα κλείνουν και θα ανοίγουν ανάλογα με το πρόγραμμα της γερμανίδας καγκελαρίου.

Χύμα κρασί και μπύρα κερνάει ο Σαμαράς την Μέρκελ σε ταβέρνα στην Πλάκα

Ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο θα γευματίσουν σε μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στην Πλάκα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεννόηση με τους Γερμανούς. Αφενός ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε κάτι διαφορετικό από ότι την προηγούμενη φορά, από την άλλη η κυρία Μέρκελ επιθυμούσε να πάει σε ελληνική ταβέρνα και έτσι αποφασίστηκε ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Οπως σημειώνει ο Βηματοδότης, ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο και τους υπολοίπους που θα παρακαθήσουν στο γεύμα, θα γευτούν διάφορους ελληνικου μεζέδες τους οποίους θα συνοδεύσουν με χύμα κρασί και μπίρα.

Ποιούς Έλληνες επιχειρηματίες θα συναντήσει η Α. Μέρκελ

Συνάντηση με επιχειρηματίες που θεωρούνται πρωτοπόροι στον τομέα δραστηριοποίησής τους θα έχει η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ συνοδευόμενη από τον οικονομικό σύμβουλό της Λαρς Χέντρικ Ρέλερ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα πλαισιώνεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη θα συναντηθούν αρχικώς με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, εκπροσώπων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Ευμορφίδης της Cocomat, η Ιωάννα Παπαδοπούλου της εταιρείας μπισκότων Papadopoulou, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος και ο Αθανάσιος Σαββάκης από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων με τους οποίους θα συναντηθεί η κυρία Μέρκελ είναι οι:

Κωνσταντίνος Μαραγκός – S&M
Μιχάλης Ευμορφίδης – Cocomat
Βασίλειος Κάτσος – Pharmathen
Γιώργος Κοτσογιαννόπουλος – Helia
Άρης Κεφαλογιάννης – Gaia
Αθανάσιος Συριανός – Αταλάντη SA
Αλεξάνδρα Χαζάπη Αττική – M Culturing Co
Ιωάννης Κάπρας – Robert Bosch SA
Έλενα Καλλόνα – Jungheinrich Hellas Ltd
Μάρκος Βερέμης – Upstream
Ιωάννα Παπαδοπούλου – Papadopoulou SA
Γιάννης Ρέτσος – Συνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Αθανάσιος Σαββάκης – Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας
Βασίλειος Κορκίδης – Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Σε μία παράλληλη συνάντηση σε δεύτερη αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα, η καγκελάριος της Γερμανίας θα συνομιλήσει με επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρείται ότι δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών «καινοτόμων» επιχειρήσεων που θα συνομιλήσουν με την κυρία Μέρκελ είναι οι:

Κωνσταντίνος Καζάνης – intale,
Θωμάς Δούζης – ergon products,
Θάνος Κοσμίδης – care across,
Ελένη Σταγκουράκη – Daad,
Γιώργος Γάτος – Incrediblue,
Γιώργος Μπάλας – Arura Foods,
Γιώργος Γιαννούλης – Daad,
Αλέξανδρος Μέλης – sponsor Boat,
Χρήστος Χατζηαποστολάκης – Captainwise,
Στέλιος Μπολάνος – Planetek Hellas,
Θάνος Παπαγεωργίου – Truck Bird,
Ανδρέας Φατούρος – Clio muse,
Γιάννης Δοξαράς – Warply,
Βασίλης Νικολόπουλος – Intelen,
Άνθια Βλασσοπούλου – Athens Insiders,
Νικόλαος Νάνας – Noowit,
Δημήτρης Μέμος – Marine traffic,
Γεώργιος Μονοηιούδης – Daad,
Αγγελική Παπαγιαννοπούλου – Offerial,
Γιάννης Παπαδάκης – Pollfish,
Μυρτώ Προβιδά – Daad,
Κώστας Μαυροσκότης – Food Wealth,
Βασίλης Στοίδης – 7Layers,
Νίκος Μωραιτάκης – Workable.

Ποιός θα δώσει στην Α.Μέρκελ το…παλιό τεφτέρι με τα βερεσέδια;

Έγγραφα που πιστοποιούν το υπόλοιπο του κατοχικού δανείου που έλαβε η Γερμανία από τη χώρα μας κατέθεσαν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας στα μέλη της Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τα 95 συνοδευτικά έγγραφα της απόρρητης έκθεσης που είχε συντάξει η Τράπεζα το 1963 οι γερμανικές οφειλές λόγω του κατοχικού δανείου υπολογίζονται από 215 εκατ. έως 258 εκατ. δολάρια με την ισοτιμία που ίσχυε τον Νοέμβριο του 1941.

Τα στελέχη της ΤτΕ εξήγησαν ότι το ποσό αυτό είναι «καθαρό» καθώς έχουν αφαιρεθεί οι λίγες δόσεις (σ.σ. περίπου 13) που έχουν καταβάλλει οι Γερμανοί. Επισήμαναν μάλιστα ότι το συγκεκριμένο χρέος παραμένει απολύτως διεκδικήσιμο καθώς πρόκειται για εγγεγραμμένες πιστώσεις – οι οποίες βάσει Διεθνούς Δικαίου δεν διαγράφονται – τις οποίες άλλωστε έχουν αναγνωρίσει οι Γερμανοί καταβάλλοντας τις πρώτες δόσεις.

Πρόσθεσαν δε ότι απαιτείται η σύσταση ειδικού κλιμακίου που θα έχει πολιτική κάλυψη για την τεχνική επεξεργασία των στοιχείων ώστε να υπολογιστεί το ποσό με τις σημερινές ισοτιμίες. [πηγή: protothema]

Original article: ΜΕΡΚΕΛ: ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΣΑΜΑΡΑΣ: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ [VIDEO].

Keywords
μερκελ, ελλαδα, συζητηση, σαμαρας, συζητηση, βιωσιμότητα, eurostat, τραπεζες, συμμετοχή, νέα, δυναμικο, ups, αθηνα, συγκεκριμένο, αντ, μμε, μετρο, συνταγμα, Ακρόπολη, χατζηδακης, bosch, hellas, hilton, νικολοπουλος, athens, food, βουλη, ττε, χρεος, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, γιαννης κεφαλογιαννης, αγγελικη, κοινωνια, μια ημερα, αντ, βερολινο, βηματοδοτης, γερμανια, εθνικη, εργασια, ισοτιμια, μμε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ττε, ωρα, bosch, hilton, muse, ups, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, ανεργια, αταλαντη, αττικη, βιωσιμότητα, βραδυ, βρισκεται, γινει, δικη, δωσει, δυναμικο, δοθηκε, ευαγγελισμος, εγγραφα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εμψυχο, εξελιξη, εποχη, ιδεες, ισχυει, ιωαννα, κυβερνηση, κυρια, κρασι, μαξιμου, μεγαρο μουσικης, μεζεδες, μηνες, μοιρα, μπυρα, ομαδα, ουσιαστικα, πλακα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, ταβερνα, τεφτερι, υψηλη, φορα, χυμα, ωρες, athens, αγορες, βηματα, boat, eurostat, εμφαση, food, hellas, χωρα, μπροστα, πληροφοριες, ποδια, τραπεζα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα