Στίγκλιτς:Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει – Η Ελλάδα να δείξει τον δρόμο

18:19 8/1/2015 - Πηγή: BankWars

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ενώ σχολιάζει το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

«Τώρα η Ελλάδα θέτει ένα ακόμη τεστ

για την Ευρώπη. Η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτή με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ στη δεκαετία του ’30. Η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%. Ο κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέτυχε και τώρα, εξαιτίας της αδυναμίας του Κοινοβουλίου να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για την 25η Ιανουαρίου», αναφέρει σε άρθρο του.

«Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα. Είναι η Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει τον τρόπο που δρα – εάν δεν μεταρρυθμίσει την Ευρωζώνη και καταργήσει τη λιτότητα – η λαϊκή αντίδραση θα καταστεί αναπόφευκτη. Η Ελλάδα, αυτή τη φορά, μπορεί να δείξει τον δρόμο. Όμως η οικονομική τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Η Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει. Αλλά πόσο περισσότερο πόνο θα πρέπει να αντέξει η Ευρώπη έως ότου επικρατήσει η λογική;».

Επιπρόσθετα και αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν αντί να οδηγήσουν χαμηλότερα το χρέος, το διόγκωσαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι υψηλότερο απ’ ότι ήταν το 2010. «Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί, εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης που είχε η λιτότητα στην οικονομική δραστηριότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα