Σταϊκούρας: Με τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί – Πρόωρη συζήτηση για νέα στήριξη στα καύσιμα

“Με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, πρόσθεσε πως “έχουμε την αίσθηση ότι, όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Επεσήμανε ότι “έχω την αίσθηση ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, όμως πρέπει παράλληλα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ

σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους”.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και “είναι πολύ πρόωρο” να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.

 «Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα, ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος της χρονιάς εξαντλήθηκε, γιατί μειώσαμε φόρους και επιδοτήσαμε γενναία και αναδρομικά και για έναν χρόνο μετά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μέτρο που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και με την πορεία του τουρισμού, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για να στέκεται κοντά στην κοινωνία όσο περισσότερο μπορεί. «Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνουμε τον ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και γυμναστήρια, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους», τόνισε.

Σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της 6ης Μαΐου στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Όσον αφορά στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα λάβουν το 60% της επιβάρυνσης που είχαν για τους λογαριασμούς του τελευταίου εξαμήνου, ένα μέτρο που κοστολογείται στα 280 εκατ. ευρώ.

«Για τον Μάιο και τον Ιούνιο κάνουμε πιο γενναία επιδότηση καλύπτοντας το 80%-90% του κόστους της ενέργειας διευρύνοντας και την κλίμακα πάνω από 300 κιλοβατώρες και το είδος της κατοικίας», επισήμανε τονίζοντας ότι από τον Ιούλιο και μετά και για έναν χρόνο «θα καλύπτουμε από το 70% έως το 90% του κόστους της επιβάρυνσης μέσα από παρέμβαση τόσο στη χονδρική τιμή όσο και της επιδότησης του νοικοκυριού και των επιχειρήσεων ώστε το κόστος να σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Θα υπάρχει μια επιβάρυνση, αλλά δε θα είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν».

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 3%. Αντίστοιχα, το έλλειμμα θα είναι στο 2% του ΑΕΠ από -5% πέρυσι και -7% πρόπερυσι.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε άρση των κεφαλαιακών περιορισμών τον Σεπτέμβριο του 2019, προπλήρωσε το ΔΝΤ και βγάζει τη χώρα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα