Σταϊκούρας: Η διάρκεια της κρίσης θα καθορίσει τις μόνιμες παρεμβάσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά FM” ανέφερε ότι στη ΔΕΘ και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπωθούν παρεμβάσεις σε δύο άξονες: παρεμβάσεις που θα έχουν παροδικό και παρεμβάσεις με μόνιμο χαρακτήρα. Διευκρίνισε ότι το πότε θα υλοποιηθούν οι μόνιμες παρεμβάσεις θα εξαρτηθεί από το τέλος της υγειονομικής χρήσης και εξήγησε ότι αλλιώς προγραμματίζεται η πολιτική αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση σε πέντε-έξι μήνες και αλλιώς αν παραταθεί χρονικά το πρόβλημα.

Ταύτιση

θέσεων με Πατέλη

Ο υπ. Οικονομικών συντάχθηκε με τη τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα, αναφέροντας ότι είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ο συνδυασμός αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο συνταξιοδοτικό.

Ο Χρ. Σταϊκούρας είπε πως υπάρχει σαφής αναφορά στη συνέντευξη του κ. Πατέλη ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή και επισήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους. Μίλησε για ένα σύστημα που θα έχει και αλληλεγγύη γενεών αλλά ταυτόχρονα και σεβασμό στους πόρους του κάθε πολίτη τους οποίους τοποθετεί στο ασφαλιστικό ταμείο, έτσι ώστε να αισθάνεται ασφαλής πως θα έχει μία ικανοποιητική σύνταξη.

Υπουργική απόφαση για τις παρατάσεις

Ο υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε και στην παράταση έως τον Απρίλιο του 2021 για την πληρωμή οφειλών πληττόμενων και ανέφερε ότι θα αποτυπωθεί και σε υπουργική απόφαση. Στην συνέχεια από την ΑΑΔΕ θα ενσωματωθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση κάθε πολίτη.

Για πιθανή αναστολή πληρωμής των φόρων που τρέχουν έως το τέλος της χρονιάς, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί και είπε πως “θέλουμε να δούμε πώς πηγαίνει η οικονομία το επόμενο διάστημα και ανάλογα θα πράξουμε” για νέα μέτρα στήριξης. Επισήμανε πως “δεν έχουμε απεριόριστες δυνατότητες”. Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμούν 35.000 φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν σήμερα.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή δήλωσε ότι στον τρίτο κύκλο το ποσό θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει την πορεία του Αυγούστου. Επανέλαβε την ανάγκη να “κρατήσουμε πόρους και για αργότερα” και επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν δόθηκαν όλα τα χρήματα της Επιστρεπτέας το Μάρτιο, “γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι εταιρείες του τουριστικού κλάδου το καλοκαίρι”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως μόνο από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο2 βοηθήθηκαν περίπου 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά.

Για το αν θα γίνει χρήση της γραμμής του ESM, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 35 δισ. ευρώ. Εξήγησε ότι στο μέλλον μία τέτοια απόφαση θα κριθεί ανάλογα με το πώς θα πορευθούν οι υγειονομικές εξελίξεις.

Για τις μικροπιστώσεις των 25.000 ευρώ, τέλος, ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι “περιμένουμε το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο να υλοποιηθεί από την τράπεζα της Ελλάδος και αμέσως μετά να ενεργοποιηθεί”. Για το θέμα των ενοικίων, είπε πως θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθεί επίσημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα