Στα σκαριά κυβερνητική απόφαση να μην πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν έκαναν ηλεκτρονικά δαπάνες με το 30% των εισοδημάτων τους

Το lockdown οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να μην πληρώσουν τελικά πρόστιμο όσοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdown θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με

κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί».

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τώρα,  ο φόρος που επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών (30% επί του εισοδήματος) με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής και στο ύψος των δαπανών που έγιναν, ανέρχεται στο 22%. Επίσης, για όσους καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγη, το όριο του 30% μειώνεται σε 20%.

Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται:

Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,  οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία,  φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα