ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ 56 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Η ΚΥΠΡΟΣ – ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ – ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Τις επόμενες ώρες κρίνεται το μέλλον της Κύπρου καθώς αργά το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η κυπριακή βουλή προκειμένουν να πάρει οριστική απόφαση για την εξεύρεση λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας.

Ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις από την Ευρώπη κι ενώ αρκετοί βουλευτές ζητούν να εξεταστούν λύσεις “εκτός τρόικας”, παρατηρείται παράλληλα “υποχώρηση” από την σκληρή στάση του “όχι”. Πολιτικές

δυνάμεις ζητούν την επιστροφή στο αρχικό σχέδιο που απορρίφθηκε από την Κυπριακή Βουλή στις αρχές της εβδομάδας. Το σχέδιο θα πρέπει να τρέξει όμως με προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, δραματική έκκληση απηύθυνε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προς τους βουλευτές να ψηφίσουν τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν ως έχουν. Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τρόικα, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του αρχικού σχεδίου για το κούρεμα αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Υπεθυμίζεται, πως η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως μετά την Δευτέρα σταματά την παροχή ρευστότητας.

Στυλιανίδης: Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου

Δραματική έκκληση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Χρ. Στυλιανίδη να ψηφιστούν τα νομοσχέδια από τη Βουλή. Σε διάγγελμα του αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση διαπραγματεύονται σκληρά με την Τρόικα για να καταλήξουν σε λύσεις που θα διασώζουν το τραπεζικό σύστημα, ευρύτερα την οικονομία και θα επαναφέρουν τη νηνεμία στη χώρα. Αυτές τις πραγματικά κρίσιμες ώρες οι πάντες επιβάλλεται να επιδείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του, πήρε στους ώμους του ένα μεγάλο πολιτικό βάρος και αποδέχτηκε τη συμφωνία με το Eurogroup για το τέλος σταθερότητας, παρά τις διαφωνίες του, έχοντας στην έγνοια του την κοινωνική δυστυχία που θα προκαλούσε η τυχόν απόρριψη της πρότασης.

Σε λίγες ώρες θα κληθούμε ξανά να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις και θα απαντήσουμε στα σκληρά διλήμματα.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τα νομοσχέδια και είναι γνωστή ήδη η φιλοσοφία μέσα από την οποία προσπαθεί υπό τις περιστάσεις να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις, να δώσει τη διέξοδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας της ενότητας κρατούσε συνεχώς ενήμερη την πολιτική ηγεσία και σεβάστηκε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με τις συνεχείς συσκέψεις με τους αρχηγούς των κομμάτων στόχευε στη συλλογική σοφία.

Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα