ΣΟΚ! Η ΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ!

Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι στις 12 Νοεμβρίου, με ψηφισμένα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, θα τελειώσει το μαρτύριο της Ελλάδας.  Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές θα μπορούσαν να διαρκέσουν ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το περιοδικό Focus το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στις  συνομιλίες.

Μια λύση, σύμφωνα

με το δημοσίευμα, θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ, για παράταση της λήξης του ομολόγου που πρέπει κανονικά να πληρωθεί στις 16 Νοεμβρίου. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το θέμα της νέας καθυστέρησης, δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Αμέσως μετά από τη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τετάρτης, ο Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι «η πίεση του χρόνου δεν πρέπει να οδηγήσει σε ανεύθυνες λύσεις», χαρακτηρίζοντας « φιλόδοξη» την εκτίμηση ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί στη συνεδρίαση του EUROGROUP στις 12 Νοεμβρίου.

Το σημείο αυτό της δήλωσης του γερμανού υπουργού, θεωρήθηκε τότε ότι ήταν ένα μήνυμα  προς το ΔΝΤ αλλά και σε όσους διακινούν σενάρια για την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Τελικά όμως, αποδεικνύεται, ότι τίποτα δε δηλώνει τυχαία ο Σόιμπλε!

Τι θα γίνει τελικά με το χρέος;

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal εκτιμούσε την περασμένη εβδομάδα ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λύσουν στις συνόδους που θα έχουν το μείζον ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο σταδιακά πνίγει τη χώρα. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, προσέθετε το δημοσίευμα, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει ένα τρομακτικό βάρος χρέους ενώ θα υποφέρει από μία ύφεση επικών διαστάσεων.

Στην Ευρώπη, έγραφε το δημοσίευμα, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πολιτική βούληση για μία αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι αυτή της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, αλλά αυτή θα είχε μόνο μικρά αποτελέσματα. Θα μπορούσε να αποφέρει, υπό την υπόθεση ότι η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με τιμή 50% της ονομαστικής τους, μία μείωση της τάξης των 30 δισ. ευρώ που είναι μικρότερη από το 10% του ελληνικού χρέους, το οποίο θα φθάσει το 2013 τα 346 δισ. δολάρια ή το 189% του ΑΕΠ.

 

Πάμε για απόφαση στις 22 Νοεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής;  Το μαύρο σενάριο για τις τράπεζες

Ομάδα αναλυτών εκτιμά  ότι δεν αποκλείεται το Βερολίνο να «σύρει» την υπόθεση της Ελλάδας  έως τη Σύνοδο της 22ας Νοεμβρίου και σημειώνουν ότι ακόμα και αυτή η λύση της επαναγοράς Χρέους που δεν βρίσκει θεωρητικά αντίθετο το Βερολίνο, αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών επενδυτών, που πρέπει να αποδεχθούν στη πραγματικότητα νέο «κούρεμα». Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν στα χέρια τους ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ μετά την αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του PSI.

Αυτομάτως, όμως, η επιλογή του νέου κουρέματος των ιδιωτών,  δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες που θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση τους, άρα περισσότερα κονδύ

Keywords
Τυχαία Θέματα