ΣΟΪΜΠΛΕ: Μπράβο στο Λουξεμβούργο για τη χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου

20:42 7/4/2013 - Πηγή: BankWars

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Saarbrücker Zeitung» που θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την απόφαση του Λουξεμβούργου να χαλαρώσει το τραπεζικό απόρρητο και να συνεργαστεί στενότερα με τις ξένες φορολογικές αρχές.

Σημειώνεται πως το Λουξεμβούργο ήταν μέχρι πρόσφατα η μοναδική χώρα μαζί με την Αυστρία που αρνούνταν να δώσουν στοιχεία για καταθέσεις Ευρωπαίων πολιτών έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο.

Ο

κ. Σόιμπλε αποκάλυψε μάλιστα πως ο ίδιος, η γερμανική κυβέρνηση και ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, βρίσκονταν σε διαρκή συνεργασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες για το θέμα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Φρίντεν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» πως υπάρχει μια παγκόσμια τάση προς την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, προσθέτοντας ότι «δεν το απορρίπτουμε πλέον αυστηρά, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν. Το Λουξεμβούργο δεν βασίζεται στους πελάτες που θέλουν να γλιτώσουν φόρους», πρόσθεσε.

Πάντως για το θέμα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Νέοι Φιλελεύθεροι κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως με την απόφασή του παίζει το προεκλογικό παιχνίδι της Άνγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα