Σκόπια: Αμερικάνικη παρέμβαση για να λήξει η πολιτική κόντρα που απειλεί με διάσπαση τη χώρα

Στα ΣκόπιαΠΓΔΜ σήμερα ο αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, προκειμένου να ασκήσει πίεση για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε την Πέμπτη με την εισβολή εθνικιστών διαδηλωτών στο κτήριο της Βουλής.

Μέχρι

στιγμής, οι διεθνείς εκκλήσεις για συναίνεση και τήρηση της νομιμότητας έχουν πέσει στο κενό, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι την ίδια κατάληξη θα έχει και η αμερικανική παρέμβαση.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Το εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι (VMRO-DPMNE), παρότι διατήρησε τα πρωτεία, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και ζητά την προκήρυξη νέων εκλογών.

Το δεύτερο στις εκλογές Σοσιαλιστικό Κόμμα, προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση, με τη στήριξη και τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.

Ωστόσο, η πρόθεση της αντιπολίτευσης να εντάξει στο κυβερνητικό κάδρο τα αλβανικά κόμματα, έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Γκρουέφσκι.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, καθώς θεωρεί ότι η συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα