Σκληρός ο ESM: Ιούνιο αλλαγή χρήσης των ομολόγων – Πλεονάσματα κάτω από 3,5% μετά το 2022

Σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους όπου θα ενσωματώνονται νέες μακροπρόθεσμες παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, προχωρούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, υπογραμμίζει ο Νικόλα Τζιαμαριόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ σημειώνει πως τον Ιούνιο κατά την 6η αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εξεταστεί το ζήτημα της αλλαγής χρήσης των ελληνικών ομολόγων. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Φινλανδοϊταλός αξιωματούχος αναφέρει, πως η Ελλάδα

υποδαπανά για επενδύσεις, «οπότε πρέπει να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρήματα», ενώ προσθέτει ότι καθώς η επόμενη έκθεση δεν συνδέεται με εκταμίευση SMP’s και ANFA’s το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ESM θα βρεθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχει στην τελευταία για τον ίδιο αποστολή από τη θέση του επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται για μια τυποποιημένη αποστολή μετά το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας για να γίνει απολογισμός της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Θα εξετάσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θα δούμε πώς εφαρμόζεται το Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού και επικεντρωνόμαστε στους νόμους περί αφερεγγυότητας και σε ό, τι ακολουθεί την πρώτη παράταση προστασίας κατοικίας μέχρι τον Απρίλιο. Θα εξετάσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συντάξεις, την εργασία και την υγειονομική περίθαλψη».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που τέθηκαν ως κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση, ο γ.γ. του ESM υπογραμμίζει ότι «το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και οι άνθρωποι να βλέπουν τα οφέλη στην καθημερινή τους ζωή. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα εκτός προγράμματος, εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει τις προτεραιότητές της».

«Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καλό πρόγραμμα φιλικό προς την ανάπτυξη. Πρέπει να το ακολουθήσει με ενέργειες σε διάφορα μέτωπα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας», συμπληρώνει.

Αναφορικά με την προοπτική της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, ο κ. Τζιαμαριόλι θέτει ένα χρονικό πλαίσιο μετά το 2022, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εμπίπτει εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική αυτή ανάλυση, άπτεται του Eurogroup να συζητήσει αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής των στόχων», αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα