Σκηνικό ρήξης με την τρόικα – Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση στους πλειστηριασμούς – Κόμματα σε νευρική κρίση

Μπήκαμε στις τρεις…διαβολο-βδομάδες, με τη συμπλήρωση των οποίων θα έχει σε μεγάλο βαθμό κριθεί το πως και με ποιούς πολιτικούς και κοινωνικούς όρους θα προχωρήσει η Ελλάδα και η σχέση της με την τρόικα που εκπροσωπεί τους δανειστές. Οι φωνές που ακούγονται από την αντιπολίτευση αλλά και από επώνυμους βουλευτές και στελέχη των κομμάτων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ελάχιστα δείχνουν να επηρεάζουν την σκληρή γραμμή της τρόικας στα θέματα των ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ, των ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ και της τύχης της αμυντικής βιομηχανίας – ΕΑΣ.

Ελάχιστα, έτσι τουλάχιστον δείχνουν, να ενδιαφέρει και να επηρεάζει η άποψη άλλων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που λένε σαφέστατα προς πάσα κατεύθυνση ότι “αυτά τα μέτρα δε μπορούμε να τα πάρουμε, θα πέσει η κυβέρνηση”.

Χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι και η δήλωση εκπροσώπων της Τρόικας που φέρονται να είπαν στον Στουρνάρα: «Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους».

Το σκηνικό της ρήξης έχει ήδη στηθεί και η επίσημη πλέον κυβερνητική πλευρά, φέρεται αποφασισμένη ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης των πειστηριασμών, όντας έτοιμη να νομοθετήσει από 1ης Ιανουαρίου, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού αντικειμενικής αξίας 180-200.000 ευρώ, νούμερο που καλύπτει περίπου το 90% των δανειοληπτών που έχουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας που θα βρεθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα, θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεταφέρουν στους εταίρους και δανειστές μας τόσο τις ελληνικές θέσεις όσο και την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP;

Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης με αβέβαιο το αποτέλεσμα αλλά κυρίως υπό την πίεση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία – και πολύ σωστά για τα κράτη μέλη της ΕΕ – θεωρεί ότι δε μπορεί η Ελλάδα να αναλάβει την Προεδρία και ταυτόχρονα να διαπραγματεύεται για τον εαυτό της.

Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να επισφραγιστεί η συμφωνία από έκτακτο Eurogroup στις 15-16 Δεκεμβρίου.

Original article: Σκηνικό ρήξης με την τρόικα – Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση στους πλειστηριασμούς – Κόμματα σε νευρική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα