Σήμερα στο ελληνικό “μουντιάλ” το “στημένο” ματς Τραπεζιτών – Σταικούρα – Χθες το “στημένο” δείπνο Καραμανλή-Σαμαρά

Καλή σας ημέρα

Μεγάλο “ματς” σήμερα στο… ελληνικό μουντιάλ: Σταικούρας εναντίον τραπεζιτών…

Ο υπουργός θέλει να κερδίσει πόντους στην εκλογική σκακιέρα ελαφρύνοντας τους δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουν φάει κατακέφαλα τον τελευταίο καιρό.  Οι τραπεζίτες θέλουν να μην πληρώσουν δεκάρα τσακιστή, επικαλούμενοι τους “ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες”, ένα “απόκρυφο” εδώ και κάποια χρόνια “ευαγγέλιο”, που τηρείται κατά γράμμα, όταν συμφέρει. (ακόμα να ανακοινωθούν αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων).

Συμβουλή: Αν το ματς το παίξετε στο στοίχημα, όλα

τα λεφτά στο Χ! Είναι “στημένο”.

Οι τραπεζίτες θα δεχθούν να ρυθμίσουν γενικώς και αορίστως δάνεια στεγαστικά “ευάλωτων” νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο υπουργός θα τους πιέσει για κάτι παραπάνω, οι τραπεζίτες θα του πουν πως όλοι θέλουμε επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα και αυτό δεν σηκώνει πολιτικές ρίσκου με τα κεφάλαια και τα κέρδη των τραπεζών, θα του πουν πως έχουν έτοιμες κάποιες αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων, Καλά Χριστούγεννα και …ευτυχές το νέον Έτος. 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ 1: Μπορεί οι αγορές να έκαναν πάρτι με το “σήμα” που έδωσε ο Πάουελ για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed (πιθανόν 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο αντί για 75), αλλά είναι προφανές ότι δεν διάβασαν ολόκληρη τη δήλωσή του. Η “θεραπεία του πληθωρισμού”, είπε,  “θα απαιτήσει τη διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Πόσο διάστημα; ιδού η απορία.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ 2: Στην ευρωζώνη, είχαμε επίσης καλά νέα για τον πληθωρισμό. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έφθασε στο 10% από  10,6% τον Οκτώβριο. Είναι λοιπόν πιθανό, η ΕΚΤ να μην ανεβάσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά κατά 50. Να πανηγυρίσουμε; Όχι, είναι η απάντηση. Διόλου τυχαία, η Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τελευταία αναφερθεί στην ανάγκη για συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Και διόλου τυχαία επίσης, στα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοίνωσε η Eurostat, υπάρχει και αυτό του δομικού πληθωρισμού (ο πληθωρισμός αν δεν λάβουμε υπόψη  τις μεταβολές στις τιμές καυσίμων, ενέργειας, τροφίμων, καπνικών προϊόντων, οινοπνευματωδών ποτών) ο οποίος παρέμεινε ακλόνητος στο επίπεδο ρεκόρ του 5%. Σε αυτό το 5%, λίγοι έδωσαν σημασία. Κακώς.

Όσοι διαβάζετε προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, θα δείτε ότι ένα ποσοστό που γυροφέρνει στο 2%, ανήκει στο κόμμα του Κασιδιάρη. Δεν ξέρουμε αν ο εν λόγω “κύριος” της ακροδεξιάς θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές, αλλά αν κατέβει, ας μην εκπλαγούν κάποιοι αν καβατζάρει το 3% και περάσει στη Βουλή. Να μην ξεχνάμε ότι στο εκλογικό σώμα υπάρχουν ουκ ολίγοι λεβεντομ…

Επτά ημέρες πριν την ιδρυτική εκδήλωση του Ιδρύματος “Αντώνης Σαμαράς”, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός θα εκφωνήσει εφ όλης της ύλης ομιλία, έχοντας προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, οι δύο “πρώην”, δείπνησαν στην Κηφισιά. Το μενού δεν το αναφέρει κανένα ρεπορτάζ. Το τι έχει να γραφτεί και να ειπωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου γι αυτό το δείπνο, δεν θα σας το πω. Το καταλαβαίνετε. Πάντως, από αυτές τις ηλικίες και πάνω, το βράδι, ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο είναι αρκετά. Το βαρύ φαγητό βλάπτει. Έτσι λένε οι γιατροί.

Αχ αυτή η πρεσβυτέρα…

Διαβάζω ότι την τελευταία πενταετία πέρασαν τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ από τις δωρεές στην “Κιβωτό”, ενώ νεότερα στοιχεία από τις  τράπεζες ανεβάζουν το ποσό των καταθέσεων τουλάχιστον σε 14 εκατομμύρια ευρώ. Τα λεφτά ναι μεν ήταν σε λογαριασμούς της «Κιβωτού», αλλά  διαχειρίστρια ήταν η πρεσβυτέρα. Μεγάλη η χάρη της!

Και αυτά, χώρια τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, χώρια από όσα βρέθηκαν ή δεν βρέθηκαν στις θυρίδες ή στην κρύπτη-χρηματοκιβώτιο στο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι πάνω από τη δομή του Κολωνού.

Μουντιάλ: Χαρά για την Αργεντινή, πίκρα για το Μεξικό, έχουμε όλοι οι λάτρεις του νοτιο-αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα