Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έφερε η Ελλάδα στο Euroworking Group – Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ – Τι απαιτούν οι δανειστές

08:16 1/4/2015 - Πηγή: BankWars
(upd)Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να εμπλουτίζει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων με νέα μέτρα, άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος ύψους 6 δισ. ευρώ.Στόχος της Ελλάδας
είναι να συνεδριάσει το Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέπληξε θετικά τους εταίρους, ωστόσο οι διαφωνίες για ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν, με τους δανειστές να απαιτούν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

«Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις» τόνιζε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφορών όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι πιστωτές μας.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.

Σύμφωνα με τους Financial Times τα μέτρα είναι τα εξής:

· Έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες: 725 έως 875 εκατ. ευρώ

· Καταπολέμηση λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ. ευρώ

· Μέτρα για το transfer pricing: 40 έως 60 εκατ. ευρώ

· Σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις: 270 έως 600 εκατ. ευρώ

· Καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ 350 έως 420 εκατ. ευρώ

· Ενίσχυση μηχανισμού εσόδων: 225 έως 235 εκατ. ευρώ

· Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ. ευρώ

· Καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών: 20-30 εκατ. ευρώ

· Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων: 50 έως 70 εκατ. ευρώ

· Άδειες ιντερνετικού στοιχήματος: 125 έως 175 εκατ. ευρώ

· Τηλεοπτικές άδειες: 350 έως 380 εκατ. ευρώ

· Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ

· Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ

· Χρήση αποθεματικών: 50 εκατ. ευρώ

· Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ

Υποβαθμίζει τις προσδοκίες η Γερμανία

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σπεύδει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, με τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε να δηλώνει ότι το καλύτερο που μπορεί να προκύψει είναι μια ενδιάμεση αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, ο Peter Spiegel των Financial Times μεταδίδει επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΓια την πορεία των διαβουλεύσεων στο Brussels Group στις Βρυξέλλες ενημερώθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Πηγές των «θεσμών» έλεγαν ότι: «Η πρόοδος των συζητήσεων είναι ελάχιστη. Όχι μόνον δεν μας ενημερώνουν, αλλά εκπρόσωποι δύο υπουργείων δεν έρχονταν καν στο ραντεβού μαζί μας. Δεν μας έχουν δώσει στοιχεία πού θα βρεθούν τα χρήματα από την έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου και την φοροδιαφυγή. Χρήματα εισπράττετε μόνον από προαιρετική συμμετοχή στις ρυθμίσεις χρεών. Οι εφορίες δεν χρειάζονται γιατί δεν εισπράττουν τίποτα από έλεγχο. Δεν είδαμε καμία σοβαρή πρόταση για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Από την λίστα των 20 προτεραιοτήτων, πρόοδος καταγράφεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς» λένε χαρακτηριστικά πηγές των «θεσμών».

Πληροφορίες από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα περιμένουν να έρθουν έστω και την τελευταία στιγμή (έως 8 Απριλίου) 500+500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η όλη συζήτηση τίθεται ως εξής: η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι «τα χρήματα αυτά είναι δικά μας» και προβάλλει την απειλή ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου -αν τα λεφτά τότε δεν επαρκούν και προκειμένου να πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις. Και οι δανειστές από πλευράς τους υπόσχονται να προσπαθήσουν να δώσουν κάτι στην Αθήνα για να κάνει Πάσχα…

Keywords
Τυχαία Θέματα