ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Φως για συμφωνία την Πέμπτη με επώδυνα μέτρα



(upd)Συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Συμβουλευτικό χαρακτήρα έχει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς δεν υπάρχει εισήγηση του Eurogoup για την ελληνική πρόταση, την οποία θα επεξεργαστούν οι θεσμοί άμεσα και περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα.

Πάντως Κομισιόν και Eurogroup χαρακτηρίζουν τη νέα πρόταση

ως μια θετική βάση για συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ένα θετικό μήνυμα απόψε από τους ηγέτες.

Πάντως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έκανε λόγο για συμβουλευτικού χαρακτήρα Σύνοδο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν η βάση για συμφωνία.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας αισιόδοξος για συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στόχος μου είναι η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος προσέθεσε ότι όλοι εργάζονται νύχτα μέρα γι’ αυτόν τον στόχο.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Σημειώνεται ότι το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή 25-26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, όπου αναμένεται να κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική πρόταση αποτελεί μια καλή βάση για συμφωνία. Η πιο σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας έρχεται από τη Γερμανία, με την Καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, η Σύνοδος θα είναι συμβουλευτική.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι δεν έχει λάβει ουσιώδης προτάσεις από την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας απίθανη τη συμφωνία σήμερα.

Επικοινωνία Τσίπρα – Λιου σε καλό κλίμα

Έκδηλο είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, καθώς την τελευταία εβδομάδα οι παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο για να κλείσει η συμφωνία ήταν συνεχείς και μάλιστα δημοσίως.

Σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Έφτασε η ημέρα της κρίσης για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές.

H ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για όλα, ακόμη και για τη λήψη επώδυνων μέτρων, ενώ η Κομισιόν χαρακτήρισε καλή βάση για συμφωνία τη νέα πρόταση της Ελλάδας.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες στη νέα,τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, μπήκαν χθες και εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε επί πεντάωρο στο Μαξίμου.

O πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η εξαμερής για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή Τουσκ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι , Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να μην φτάσουμε σήμερα σε μια οριστική συμφωνία, αλλά την προσεχή Πέμπτη, καθώς είναι προγραμματισμένη η τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, θα προσέλθει στο Eurogroup με πρόταση για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Τσίπρας: Στόχος μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία

Προσερχόμαστε εδώ με στόχο μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει χαμηλά πλεονάσματα, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, ανέΣφερε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, J. C. Juncker.

Στόχος της συμφωνίας είναι να μην έχει αυξημένο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο.

Μέρκελ: Πρώτα η συμφωνία με τους θεσμούς, υπάρχει χρόνος

H Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από μια “Σύνοδος Διαβουλεύσεων”, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

“Υπάρχουν ακόμα πολλές μέρες μέσα σε αυτή την εβδομάδα στις οποίες μπορεί να ληφθεί μια απόφαση”, δήλωσε η Angela Merkel, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη της Μαγδεμβούργο.

Πυρετός στις Βρυξέλλες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και ξένων ηγετών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, Νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις Βρυξέλλες.Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕΜΠΕ ότι τον Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αντικαταστήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Τη συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος νωρίτερα θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο για να καθορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ενόψει των σημερινών συνεδριάσεων του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού γίνεται γνωστό πως το πρόγραμμά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

11:45 (ώρα Ελλάδος): Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

12:00: Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι: Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.

19:30: Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

20:00: Ατυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

“ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ” ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ;

Keywords
Τυχαία Θέματα