ΣΗΜΕΡΑ “ΚΛΗΡΩΝΕΙ” Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ-Αισιοδοξία για έως και 100% συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών-«Ναι» απόφασισε η Εθνική

(upd) Λήγει στις 7 η προθεσμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Έως το 100% η συμμετοχή των τραπεζών. Ομόφωνη η απόφαση του δ.σ. της Εθνικής. Δεν αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα για το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Τα περιθώρια άρνησης των ελληνικών τραπεζών

στη διαδικασία ήταν μηδενικά. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναμένεται αν φτάσει το 100%, όπως εκτιμά υψηλόβαθμο τραπεζικό αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του προγράμματος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που συνολικά έχουν 15 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες είναι 100% δεσμευμένες να στηρίξουν το κράτος στην προσπάθεια για μείωση του χρέους.

Θα συμμετέχει η Εθνική στο πρόγραμμα επαναγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, απεφάσισε, ομόφωνα, τη συμμετοχή της Τράπεζας στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον Ο.Δ.Δ.Η.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και  αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

ΓΡΑΦΑΜΕ ΧΘΕΣ: «ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ… ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ. Πολύ καλά κάνουν οι τραπεζίτες και διαμαρτύρονται – άλλωστε τα συμφέροντα των μετόχων τους οφείλουν να προστατεύουν – αλλά … έχει ο Θεός! Ή μάλλον τα funds του εξωτερικού. Με λίγη τύχη, μπορεί να χρειαστεί επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες μικρότερη του συνόλου, οπότε οι ζημιές, μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, ίσως και να ισοσκελιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, μακάριοι όσοι σήμερα ή χθες αγόρασαν τραπεζικές μετοχές. Στην αντίθετη περίπτωση, ας ετοιμαστούν και οι τολμηροί «παίκτες» να γράψουν μεγάλες ζημιές. Όπως και οι μέτοχοι.»

«Τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 15,2 δισ. ευρώ που κατέχουν οι τράπεζες, είναι η χρυσή εφεδρεία του προγράμματος. Ανάλογα με τη συμμετοχή των υπόλοιπων επενδυτών θα αγοραστούν όλα, τα μισά ή… και καθόλου. (το τελευταίο, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη)».

Τελικά, όπως έδειξε και το ταμπλώ σήμερα, … έχει ο Θεός! Τα ξένα funds θα έχουν αυξημένη συμμετοχή, άρα οι ελληνικές τράπεζες θα βάλουν στην επαναγορά πολύ λιγότερα από αυτά που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του «πατριωτικού καθήκοντος».  

Όσον αφορά στο κράτος, με ένα ποσό γύρω στα 10 δις θα επαναγοράσει χρέος 30 περίπου  δις, από τα συνολικά 62,5 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους που βρίσκεται ακόμη στην αγορά, ικανοποιώντας έτσι και τη «βιωσιμότητα» που απαιτεί το ΔΝΤ για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ θα κινηθούν έντονα θετικά, οδηγώντας τις τιμές εκεί που ήταν πριν το eurogroup και την απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα