Σήμερα η τεχνική ομάδα στην Αθήνα – Έδρα της…ξενοδοχείο! – Δεν θα μπουν οι ελεγκτές στα Υπουργεία

(upd) Καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα η τεχνική ομάδα των πιστωτών που θα έχει την έδρα της σε ξενοδοχείο και όχι στα υπουργεία, με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη σημασία στους συμβολισμούς επιμένοντας ότι «η τρόικα έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τεχνική ομάδα θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία

καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για σημειολογικούς λόγους λοιπόν, τηρούν αποστάσεις και διευκρινίζουν ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι θα έρχονται κατά περίπτωση, δίχως να μπαίνουν στα υπουργεία και στις υπηρεσίες του κράτους.

Η ελληνική πλευρά μάλιστα, διαβεβαιώνει πως θα φροντίσει να βρεθεί ένας ειδικός χώρος συναντήσεων (πιθανότατα ένα ξενοδοχείο ή ένας χώρος συνεδριάσεων) απ’ όπου και θα λαμβάνουν τα όποια στοιχεία κρίνουν απαραίτητα τα κλιμάκια.

Παράλληλα, το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται εδώ για να λαμβάνουν τις πληροφορίες.

Οι συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν μέχρι αύριο, ενώ θα διακοπούν προσωρινά το Σαββατοκύριακο, έως ότου ενημερωθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι. Τη Δευτέρα θα επανέλθουν για την ολοκλήρωση της έκθεσης και την τελική εισήγηση η οποία αναμένεται την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Νωρίτερα το bankwars.gr ανέφερε:

Οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των τριών Θεσμών στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν λίγο μέτα τις 11 το βράδυ. Συμφωνήθηκε να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία
ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ συμμετείχε και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη. Από τους Θεσμούς, συμμετείχαν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρίτσι Γκογιάλ και ο επικεφαλής του αντίστοιχου κλιμακίου της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ενώ επίσης στο Brussels Group συμμετείχε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης δήλωσε στο MEGA ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονται στην Ελλάδα όταν χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας χώρος δουλειάς τους, ένα ξενοδοχείο,, όπου θα μεταφέρονται οι πληροφορίες που ζητούν. Εκεί θα πηγαίνουν και οι Έλληνες αρμόδιοι υπάλληλοι, όταν χρειάζεται να γίνουν συναντήσεις. «Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους».

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη αυτή συνάντηση του Brussels Group συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής στις διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα