Ιστορική απόφαση! Επελέγη ο αγωγός TAP

[UPD] Ανακοινώθηκε και επίσημα η επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ε.Ε., εκ μέρους της κοινοπραξίας του Shah Deniz II.

Η κοινοπραξία του Shah Deniz επέλεξε τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα το πρωί, ο Gordon Birrell, πρόεδρος της BP για την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας.

Ο TAP επικράτησε έναντι του Nabucco

West.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η επιλογή για την μεταφορά του αερίου από το Σαχ Ντενίζ ΙΙ προς την Ευρώπη έγινε υπέρ του αγωγού TAP», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του TAP, Kjetil Tungland. «Αυό είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου και, κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο Νότιος Διάδρομος θα έχει να παίξει μέγιστο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου στις αγορές της Δυτικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Tungland συνέχισε λέγοντας: «Είμαι βαθύτατα εντυπωσιασμένος με τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει ο TAP και εξαιρετικά υπερήφανος που υπήρξα μέρος της ομάδας για τα τελευταία τρία χρόνια. Τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με την SDC για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να λάβουμε μια επιτυχημένη τελική επενδυτική απόφαση αργότερα φέτος. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους αυτούς που έχουν υποστηρίξει τον TAP τα τελευταία χρόνια, δίνοντας την δυνατότητα ώστε να επιλεγεί αυτό το ιστορικό και γεωστρατηγικό project και να επιδοκιμάσω την Shah Deniz Consortium για την πραγματοποίηση μιας δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας επιλογής».

Ο αγωγός ΤΑP έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αδριατικής. Τα οφέλη της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση επιλογής του TAP -όπως όλα δείχνουν- είναι καταρχάς οικονομικά, καθώς θα δημιουργηθούν άμεσα πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας και ο αγωγός θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας.

Συνολικά 550 χιλιόμετρα του αγωγού έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Αρχικά, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να αναβαθμίσει τη μεταφορική του ικανότητα στο διπλάσιο με τη χρήση κατάλληλων συμπιεστών.

Προχθές, έπεσαν» οι υπογραφές για τη συμφωνία φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του TAP.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υφυπουργό Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, και από τον επικεφαλής του TAP, Kjetil Tungland.

Ο κ. Παπαγεωργίου, αμέσως μετά την υπογραφή, δήλωσε ότι αποτελεί ορόσημο με ιδιαίτερη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική σημασία, ενώ για την Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια «σάρκα και οστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα