Σημαντικά ευρήματα για τους ασθενείς που πάσχουν απο βασικοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Σημαντικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Dermatologic Therapy,  γεννώντας ελπίδες σε ασθενείς που πάσχουν από βασικοκυτταρικό καρκίνο.

Όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανόν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα καθώς και οι ηλικιωμένοι, παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα  εμφάνισης του.

Πάνω από 1 στα 3 νέα περιστατικά

καρκίνου είναι καρκίνοι του δέρματος και η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών είναι Βασικοκυτταρικοί (BCC). Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου από όλους και εμφανίζεται στα βασικά κύτταρα που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα  της επιδερμίδας (της επιφανειακής στοιβάδας).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά από αφαίρεση καρκίνου του δέρματος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής. Αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης, με την πάροδο του χρόνου, έχουν όσοι διαγνώστηκαν με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ωστόσο, ελπίδες δίνουν οι ερευνητές που τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι  η μετφορμίνη, ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, βοηθάει σημαντικά στη μείωση επανεμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος. Έτσι φαίνεται ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα επωφεληθούν σημαντικά από τη χρήση του φαρμάκου έναντι των συχνών υποτροπών της νόσου.

Η κύρια αιτία αυτού του τύπου καρκίνου είναι η επανειλημμένη και παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο ή από λάμπες μαυρίσματος. Για αυτό και  παρουσιάζεται  κυρίως, σε εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία επιφάνειες και μάλιστα σε εκείνες που ο αριθμός σμηγματογόνων αδένων και τριχών είναι μεγάλος.

Σήμα κινδύνου  για τον καρκίνο του δέρματος προς την παγκόσμια κοινότητα εξέπεμψε  ο διάσημος ηθοποιός ελληνικής καταγωγής Χιου Τζάκμαν, που χτυπήθηκε για τέταρτη φορά από τη νόσο!«Μη ξεχνάτε το αντηλιακό και τον συχνό  έλεγχο από το δερματολόγο σας» τόνισε στις δηλώσεις του ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος έχει υποβληθεί τέσσερις φορές σε επέμβαση αφαίρεσης  από υποτροπιάζων βασικοκυτταρικό καρκινώμα στη μύτη!

Η προστασία από τον ήλιο, η χρησιμοποιήση αντηλιακού στο εκτεθειμένο δέρμα και τον χειμώνα, η παρατήρηση του δέρματός μας από εμάς τους ίδιους και η επίσκεψη στον δερματολόγο με σκοπό την επαγγελματική εξέταση του δέρματός, είναι τα σημαντικότερα βήματα για την υγεία του.

Πηγή:The association of metformin use with keratinocyte carcinoma development in high-risk patients.Misitzis A, Stratigos AJ, Beatson M, Mastorakos G, Dellavalle RP, Weinstock MA; Veterans Affairs Keratinocyte Carcinoma Chemoprevention Trial Group.

 healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα