ΣΙ ΤΖΙΝ ΠΙΝΓΚ: ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Ο Σι Τζιν Πινγκ, εκλέγεται  σήμερα στο 18ο συνέδριο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος  γενικός γραμματέας του κόμματος και αναλαμβάνει στις 15 Νοεμβρίου  τη διακυβέρνηση της  δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.  Τον καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο, που αποχωρεί, στην εναρκτήρια ομιλία του επισημαίνοντας ότι «πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και

τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τιμωρώντας αυστηρά τη διαφθορά  ανεξάρτητα από το πόσο γηραιό ή ισχυρό είναι ένα άτομο στην εξουσία».

ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΗΜΑ 4 ΝΟΕ 2012: Τον περασμένο Ιούλιο το θεωρητικό όργανο του κόμματος, το «Κιούσι», του έδειξε τον δρόμο: «Η κυβερνητική ηγεσία να προχωρήσει αναδιαρθρώνοντας το πολιτικό σύστημα» .

Εύκολα λόγια αλλά όχι τόσο εύκολα στην πράξη. Ο Σι έχει όραμα, θέλει και αυτός να δημιουργήσει «πλούτο και ελπίδα» στους πολίτες, έχει ισχυρή υποστήριξη στο νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ και στον στρατό. Αλλά τι χρειάζεται σήμερα η Κίνα; Πιο χαλαρό κρατικό καπιταλισμό, αγρότες που μεταναστεύουν σε βιομηχανικές περιοχές ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως προτείνει ένα ημικρατικό think tank.

Ο Σι λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι «άμεση και επείγουσα προτεραιότητα». Εχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση, όπως και ένα δίλημμα.

Η πρόκληση είναι ότι πρέπει να μη φανεί κατώτερος των δύο προηγούμενων ηγετών, του Ντενγκ Σιάο Πινγκ και του Χου, οι οποίοι μέσα σε δύο δεκαετίες ανέβασαν την Κίνα στο ύψος της μεγάλης οικονομικής δύναμης – με αποθέματα 3 τρισ. δολαρίων – και έφεραν τον μέσο πολίτη στο οικονομικό επίπεδο αναπτυγμένων χωρών.

Ίσως οι μεταρρυθμίσεις του αρχίσουν με αγροτικές αλλαγές, όπως ιδιωτικοποίηση της γης για να περιοριστεί η αστυφιλία. Ισως προχωρήσει σε αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, ώστε κάποτε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτήν. Ταυτόχρονα ίσως αρχίσει να ελευθερώνει τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές, ώστε να αναζωογονηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων.

Ο Σι, , έχει να χειριστεί και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού Ωκεανού δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί από έντονη κρίση. Οι ΗΠΑ μεταφέρουν εκεί το βάρος της εξωτερικής  πολιτικής τους, η Ιαπωνία διεκδικεί ρόλο καθοριστικό και η Βόρεια Κορέα παραμένει εγκαιροφλεγής βόμβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα