“Σφραγίδα Τουρκίας” στα ευρωπαικά χρηματιστήρια – Πτώση σε τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στη χώρα του Ερντογάν

“Σφραγίδα Τουρκίας” στα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τους κλυδωνισμούς λίρας, ομολόγων, μετοχών μετά την αιφνιδιαστικά απόφαση του προέδρου Ερντογάν να εκπαραθυρώσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, διαφωνώντας μαζί του για την αύξηση επιτοκίων, τη οποία είχαν δεχθεί θετικότατα οι αγορές.

Τουρκία: Βουτιά των μετοχών, των ομολόγων και της λίρας μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη

Οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών

με έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν σημαντικά καθώς η λίρα βρέθηκε να κατρακυλά, με το δεδομένο, ότι ο νέος διοικητής, Sahap Kavcioglu, θα ανατρέψει την πολιτική του προκατόχου του.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια στην Τουρκία μεταξύ των δυτικών τραπεζών στα $60 δισ. σχεδόν και ακολουθούν οι γαλλικές, οι βρετανικές, οι γερμανικές και οι ιαπωνικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Η ισπανική BBVA θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη έκθεση, ενώ η ιταλική UniCredit, η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING Groep επίσης έχουν δραστηριότητες στην Τουρκία. Οι μετοχές της BBVA υποχώρησαν 7,7% σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε σήμερα να κατρακυλά έως 17,5% στο 8,4850 έναντι του δολαρίου και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το προηγούμενο ιστορικό του χαμηλό ενώ οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της χώρας διακόπηκαν δύο φορές εν μέσω ακραίας μεταβλητότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2% και έκλεισε στις 424,17 μονάδες.

Ο DAX κέρδισε 0,25% στις 14.657,21 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε  0,5% στις 5,968,48 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 6.726,10 μονάδες.  Ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε βουτιά 1,8%.

Κέρδη για τις μετοχές των Volkswagen και Porsche με άλμα 7% και 8,9% αντίστοιχα μετά την απόφαση της Deutsche Bank να αναθεωρήσει ανοδικά τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους.

Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με το ανεξέλεγκτο τρίτο κύμα των μολύνσεων του κορονοϊού στην Ευρώπη όπως και της τουριστικής TUI.

Keywords
Τυχαία Θέματα