“Σφαλιάρα” στην κυβέρνηση από την τρόικα – Βέτο σε 100 δόσεις και ανθρωπιστική κρίση

“ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ” ΛΕΕΙ Ο ΝΤ. ΚΟΣΤΕΛΟ – ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΑ Ν/Σ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΓΙΑ ΕΥΡΩΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ –

[UPD] Με επιστολή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους …θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο θέτει βέτο στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, θεωρώντας ότι πρόκειται

για μονομερείς κινήσεις κατά παράβαση των αποφάσεων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον του Channel 4, η επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την “ανθρωπιστική κρίση”. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα.

»Θέλουμε να παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.

»Διαφορετικά πράττοντας, συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Όπως σημειώνει ο γνωστός δημοσιογράφος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρηθεί ως η πιο διαλλακτικός από τους φορείς που ήταν παλαιότερα γνωστοί ως «τρόικα».

Η επιστολή του κ. Κοστέλο -προσθέτει- λέει ουσιαστικά ότι αν ο νόμος ψηφιστεί, θα πρόκειται για παραβίαση της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι νομοσχέδιο χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο δεν συνιστά μονομερή ενέργεια.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 100 ΔΟΣΕΙΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-υπάγονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015
-η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ
-οι 100 δόσεις δίνονται σε όλους τους οφειλέτες ανεξαρτήτως ύψους οφειλής
-απαλείφεται το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ για υπαγωγή στη ρύθμιση
-οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα
-οφειλές άνω των 5.000 ευρώ ρυθμίζονται με επιτόκιο 3% αντί για 4,56% που ισχύει σήμερα
-οι οφειλές ρυθμίζονται με μείωση προσαυξήσεων από 30% έως 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – “ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ”

«Το να θεωρεί κανείς “μονομερή ενέργεια” την ψήφιση νομοσχεδίου, που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».

Αυτό υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην επιστολή Κοστέλο, και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς».

«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» καταλήγουν, σχολίαζοντας την επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Τρόικα, με την οποία ζητά να αποσυρθούν υα δύο νομοσχέδια -για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση απαντά στην ΕΕ με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ολομέλεια και την κατάθεση, στη Βουλή, του σχεδίου νόμου για τη διεύρυνση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με ενημέρωση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και συγκεκριμένα θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την Πέμπτη και στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠ’ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Ως «προκλητική και νεοαποικιοκρατική» χαρακτηρίζει η πλευρά Λαφαζάνη την παρέμβαση της Κομισιόν δια του Ντέκλαν Κοστέλο με την οποία θεωρεί μονομερείς ενέργειες τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση ζητώντας να μην προχωρήσει η κατάθεση και η ψήφισή τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Σπύρου Βούλγαρη το βράδυ της Τρίτης με τίτλο «Ευρωδικτατορία που πνίγει τη χώρα και τον ελληνικό λαό» πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο απόπειρα επιβολής «αδίστακτα οικονομικής ασφυξίας στη χώρα».

Πίσω από την παρέμβαση Κοστέλο εκτιμάται ότι επιχειρείται να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση σε «άτακτη υποχώρηση και αθέτηση του ριζοσπαστικού προγράμματός της, ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις των απορρυθμίσεων, από το σημείο που τις άφησε η συγκυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Καλεί, τέλος, τον λαό να «αντιδράσει αγωνιστικά (…) σε πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης οι οποίες επιβάλλονται από τους ευρωδικτάτορες και μετατρέπουν τη χώρα σε προτεκτοράτο»

Keywords
Αναζητήσεις
ψηφιστηκε η ρυθμιση για τις 100 δοσεις του συριζα
Τυχαία Θέματα